Hotărârea luată de Curtea Europeană va avea un ecou furios în Israel. Potrivit Marii Camere a Curții Europene, un consumator trebuie să poată ști dacă un produs provine din teritoriile ocupate de Tel Aviv. Prin urmare, în jurisdicțiile europene, este necesar ca etichetele să specifice clar că acel aliment provine dintr-o „așezare israeliană” situată într-unul dintre „teritoriile ocupate de statul Israel”, potrivit Repubblica, citează Rador.

Decizia a fost luată de organismului luxemburghez în contextul unei dispute franceze (referitoare la un producător de vin dintr-o localitate din apropierea Ierusalimului) privind interpretarea regulamentului european din 2011 privind informațiile alimentare pentru consumatori.

Curtea şi-a exprimat convingerea că, în lipsa unor astfel de informații, consumatorul ar putea fi înșelat, neputându-şi exprima 100% propria sa alegere liberă de consum. Prin urmare, nu este suficientă indicaţia potrivit căreia un produs este „Fabricat în Israel”, ci este nevoie de o clarificare ulterioară.

Pentru Israel, spune AP, etichetarea ad-hoc este nedreaptă și discriminatorie; în plus, alte țări implicate în litigii teritoriale nu au obligații similare. Pe scurt, țara „respinge ferm” decizia europeană care, potrivit ministerului de externe israelian, „este un instrument într-o campanie politică împotriva Israelului”. Mai mult, „reduce șansele de a ajunge la un acord de pace și contrazice pozițiile UE în privința conflictului. De asemenea, consolidează pozițiile grupurilor radicale anti-israeliene”.

Motivaţiile aduse sunt puternice. De fapt, Curtea a reamintit că „așezările instalate în unele dintre teritoriile ocupate de statul Israel sunt caracterizate prin faptul că pun în aplicare o politică de transfer de populație derulată de acel stat în afara teritoriului său, încălcând dreptul internațional umanitar".

De fapt, consumatorii „în absența informațiilor capabile să le ofere explicații în această privință, nu pot ști că un produs alimentar provine dintr-o localitate sau un grup de localități care constituie o așezare situată într-unul dintre teritoriile menționate anterior care încălcă reglementările dreptului internațional umanitar."

Având în vedere că "informațiile furnizate consumatorilor trebuie să le permită să ia decizii conştiente respectând nu numai aspectele sanitare, economice, de mediu sau sociale, ci și considerente etice sau referitoare la respectarea dreptului internațional”, din aceste motive eticheta trebuie să clarifice această proveniență atât de contestată. Astfel de considerente pot „influența deciziile de cumpărare ale consumatorilor”.