Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor, i-a cerut miercuri ministrului fondului europene, Eugen Teodorovici, ca anumite prevederi care confirma angajamentul Romaniei pentru cresterea incluziunii romilor sa fie intarite in Acordul de Parteneriat (AP), potrivit Agepres.

Ministrul roman a declarat dupa intrevederea avuta la Bruxelles cu inaltul oficial european ca a discutat cu acesta despre modul in care aceasta parte a noului program operational privind capitalul uman poate fi eficientizata.

Practic, a afirmat Teodorovici in cadrul unui briefing de presa, solicitarea lui Laszlo Andor a fost de a intari cateva prevederi din AP, aflat in prezent in faza de finalizare a draftului oficial, 'in sensul ca Romania este clar angajata pe aceasta cale de a solutiona cat mai repede acest aspect'.

Pe de alta parte, a spus ministrul, un subiect l-a reprezentat si schimbarea sistemului de implementare 'in sensul ca vor fi cat mai putine structuri, vor fi cele care vor avea experienta, plecand de la ONG-uri, nu de la ideea ca statul trebuie sa fie neaparat cel care gestioneaza astfel de sume'. 'Vom invita chiar si ONG-uri care au experienta si care au aratat si in trecut ca au avut rezultate foarte bune in implementare sa fie parteneri alaturi de noi in ceea ce inseamna derularea acestor fonduri pentru populatia roma, pentru persoanele cu dizabilitati, pentru cei care sunt grupuri tinta in programul de capital uman', a mai spus Teodorovici.

Ministrul a precizat ca fata de actualul Program Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), noul program operational privind capitalul uman va avea 'o abordare schimbata complet, mult mai pragmatica'. 'De cand am preluat acest program la Ministerul Fondurilor Europene am constatat ca se puteau face foarte multe idei foarte utile pentru Romania. Din pacate in anii trecuti astfel de idei care veneau sa solutioneze probleme din Romania legate de persoanele cu dizabilitati sau cu alte categorii de grupuri tinta nu au fost aplicate. Asta vrem sa facem in acest an, cu cateva call-uri pilot adresate acestor grupuri tinta si intr-un nou format, cu costuri simplificate, sistem de vouchere, ceea ce va duce la o implementare foarte rapida', a mai spus Eugen Teodorovici, precizand ca sistemul de vouchere ar urma sa fie finalizat in martie, pentru ca in aprilie sa fie lansat primul 'call' de proiecte.

El a precizat ca Laszlo Andor i-a transmis ca va sustine 'orice fel de initiativa legata de ceea ce poate face Romania pentru a raspunde principalelor probleme pe care nu numai Romania, ci si intreaga Europa le intampina astazi; deci o deschidere totala, un sprijin total din partea DG Employment si a dlui comisar personal'.