Pentru prima data, ministrii europeni ai agriculturii si deputatii europeni au dezbatut impreuna reforma Politicii Agricole Comune (PAC). Evenimentul organizat luni 7 noiembrie la Bruxelles a fost o ocazie pentru ca statele membre si Parlamentul European sa-si spuna deschis si in fata nemultumirile privind proiectul propus de Comisia Europeana.

Dacian Ciolos, artizanul proiectului de reforma prezentat in 12 octombrie a facut acum cateva afirmatii preliminare de bun simt.

In primul rand, el a remarcat ca nimeni nu pune la indoiala necesitatea ca aceasta politica sa continue a fi finantata de UE. La fel, nimeni nu contesta ideea de sustinere financiara a fermierilor. Cele doua puncte sunt importante intrucat in urma cu doi ani se vorbea despre posibila disparitie a PAC cu tot cu subventiile sale interesante.

Dar Ciolos crede trebuie sa se inceapa prin a se intelege corect acest proiect voluminos si complex. In ciuda pozitiei si a sfaturilor pe care le primesc, nu toti ministrii agriculturii au aprofundat cu adevarat proiectul ci s-au grabit sa ia deja pozitii politice.

In 20 octombrie la Luxembourg, majoritatea ministrilor au criticat ideea plafonarii subventiilor pentru fermele mari, dupa 2014. Ideea propusa de Ciolos arata ca fermele cu un venit de 300 de mii de euro pe an nu mai pot beneficia de ajutor comunitar.

Cele care castiga intre 150 si 250 de mii de euro sunt supuse unei micsorari a subventiilor intre 20% si 70%. Ideea a fost respinsa de un numar important de state membre printre care si Romania intrucat se considera ca se creaza astfel prea multa birocratie. Ele, de altfel, si-au expus din nou aceasta pozitie si in dezbaterea de fata.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.