Vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit, in special pe durata noptilor, in urmatoarele doua saptamani, in timp ce precipitatiile vor fi prezente pe tot parcursul intervalului, cu mici intermitente la nivel local, reiese din prognoza Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru perioada 19 februarie - 4 martie, publicata luni si citata de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

In Banat, pana pe 23 februarie, valorile de temperatura vor avea mici variatii de la o zi la alta, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 4 - 6 grade, iar cea a temperaturilor minime va oscila usor in jurul a -1 grad. In intervalul 24 - 27 februarie, procesul de racire va fi important si, ca urmare, media maximelor diurne va ajunge la -3 grade, iar minimele nocturne vor cobori, in medie, spre -10 grade. Incepand din 28 februarie, pe fondul incalzirii vremii, regimul termic se va apropia treptat de cel normal din aceasta perioada a anului si in data de 4 martie se va inregistra o medie de 3 - 5 grade a temperaturii maxime si in jurul a -3 grade a celei minime. In prima saptamana vor fi zilnic precipitatii pe arii relativ extinse, predominant ploi si, indeosebi, in intervalul 24 - 25 februarie, local mai insemnate cantitativ. Ulterior, va creste probabilitatea aparitiei precipitatiilor mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, dar in general slabe.

In Crisana, valorile de temperatura vor avea mici variatii de la o zi la alta pana pe 23 februarie si vor fi caracterizate printr-o medie a temperaturilor maxime de 5 - 6 grade. Temperaturile minime vor oscila intre -3 si zero grade. In intervalul 24 - 27 februarie, procesul de racire va fi important si, ca urmare, media maximelor diurne va ajunge la -4 grade, iar minimele nocturne vor cobori, in medie, spre -10 grade. Incepand din 28 februarie, pe fondul incalzirii vremii, regimul termic se va apropia treptat de cel normal din aceasta perioada, astfel ca, in 4 martie, se va atinge o medie de 3 - 4 grade a temperaturii maxime si de -3 grade a celei minime. In prima saptamana vor fi zilnic precipitatii pe arii relativ extinse, predominant ploi, local mai insemnate cantitativ in intervalul 23 - 24 februarie. Ulterior, va creste probabilitatea aparitiei precipitatiilor, mai ales sub forma de lapovita si ninsoare, dar in general slabe.

In Transilvania, intre 19 si 24 februarie, media temperaturilor diurne va avea usoare variatii de la o zi la alta, urmand a se incadra intre 2 si 4 grade, in timp ce minimele nocturne vor avea medii cuprinse intre -7 si -4 grade. Vremea se va raci pana pe 27 februarie, cand in medie vor fi temperaturi maxime intre -4 si -5 grade, iar media temperaturii minime va cobori sub -12 grade. Ulterior, vremea se va incalzi treptat iar regimul termic va reveni in vecinatatea normelor acestei perioade din an. Astfel, se va ajunge in 4 martie la valori termice maxime diurne, in medie, de 2 - 3 grade si o medie a minimelor nocturne in jur de -6 grade. Probabilitatea pentru precipitatii slabe cantitativ, mai ales sub forma de ninsoare, va fi ridicata pe aproape intreg parcursul celor doua saptamani, iar in intervalul 23 - 25 februarie acestea pot fi local mai importante cantitativ.

In Maramures, valorile de temperatura vor avea mici variatii de la o zi la alta pana pe 23 februarie si vor fi caracterizate printr-o medie a temperaturilor maxime de 3 - 4 grade, iar cea a temperaturilor minime va oscila intre -5 si -2 grade. In intervalul 24 - 26 februarie, procesul de racire va fi important si ca urmare media maximelor diurne va ajunge la -6 grade, iar minimele nocturne vor cobori, in medie, spre -12 grade. Incepand din 27 februarie, pe fondul incalzirii vremii, regimul termic se va apropia treptat de cel normal din aceasta perioada astfel ca, in 4 martie, se va atinge o medie de 2 - 3 grade a temperaturii maxime si de -4 grade a celei minime. In prima saptamana vor fi aproape zilnic precipitatii mixte pe arii relativ extinse care, in intervalul 23 - 24 februarie, vor fi local mai insemnate cantitativ. Probabilitatea aparitiei precipitatiilor va creste ulterior, acestea fiind mai ales sub forma de ninsoare, dar in general slabe.

In Moldova, intre 19 si 24 februarie, media temperaturilor diurne va avea usoare variatii de la o zi la alta, urmand a se mentine apropiata de zero grade, in timp ce minimele nocturne vor avea medii cuprinse intre -9 si -3 grade. Apoi, vremea se va raci pana pe 27 februarie, cand in medie vor fi temperaturi maxime de la -5 la -7 grade, iar media temperaturii minime va cobori sub -12 grade. Ulterior, vremea se va incalzi treptat, iar regimul termic va reveni in jurul normelor acestei perioade din an. Astfel, se va ajunge in 4 martie la valori termice maxime diurne, in medie, de 1 - 2 grade si o medie a minimelor nocturne in jur de -6 grade. Probabilitatea pentru precipitatii slabe cantitativ, mai ales sub forma de ninsoare va fi ridicata pe aproape intreg parcursul celor doua saptamani, iar in unele zile acestea pot fi izolat mai importante cantitativ.

In Dobrogea, pana pe 24 februarie, valorile de temperatura vor avea mici variatii de la o zi la alta, astfel incat media temperaturilor maxime va fi de 3 - 4 grade, iar cea a temperaturilor minime va oscila usor in jurul a zero grade. In intervalul 25 - 27 februarie, procesul de racire va fi important si, ca urmare, media maximelor diurne va ajunge la -2 grade, iar minimele nocturne vor cobori, in medie, spre -7 grade. Incepand din 28 februarie, pe fondul incalzirii vremii, regimul termic se va apropia treptat de cel normal din aceasta perioada a anului .i in data de 4 martie se va inregistra o medie de 5 - 6 grade a temperaturii maxime si in jurul a -1 grad a celei minime. Sub aspect pluviometric se prognozeaza un procent ridicat de aparitie a precipitatiilor aproape in fiecare zi a celor doua saptamani, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ.

In Muntenia, in primele doua zile din interval, temperaturile maxime, in medie de 1 - 2 grade, se vor situa sub cele caracteristice acestei perioade, iar cele minime vor cobori pana spre -5 grade. O usoara incalzire se va resimti in a doua parte a primei saptamani, cand maximele se vor situa, in medie, in jurul a 4 grade, iar minimele vor avea o medie de la -2 la zero grade. A doua saptamana de prognoza va debuta cu o racire pronuntata, astfel incat mediile diurne vor fi cuprinse intre -4 si -2 grade, iar noptile vor deveni geroase pe arii restranse, cu temperaturi ce vor cobori spre -10 grade. Inceputul lunii martie va marca o usoara revenire sub aspect termic, spre valori in medie de 4 - 6 grade, ziua, si de la -6 la -4 grade, noaptea. Sub aspect pluviometric se prognozeaza un procent ridicat de aparitie a precipitatiilor aproape in fiecare zi a celor doua saptamani, insa acestea nu vor fi insemnate cantitativ.

In Oltenia, valorile termice diurne vor avea variatii mici in prima saptamana a intervalului de prognoza, astfel incat la inceput vor continua sa scada usor, pana la valori medii in jurul a doua grade, apoi, in intervalul 21 - 24 februarie, se estimeaza o revenire spre maxime caracteristice perioadei, in medie intre 2 si 4 grade. Dupa acest interval, in conditiile unei raciri semnificative, maximele termice vor scadea pana in jurul a -4 grade, dar debutul lunii martie va aduce valori diurne mai apropiate de normal. Regimul termic nocturn va urma in general acelasi parcurs, variatii mici in prima parte, cu cea mai rece noapte in data de 20 februarie, cand se estimeaza a se inregistra in medie de la -4 la -2 grade si o scadere pronuntata in intervalul 24 - 28 februarie, local cu ger si valori medii minime de pana la grade. Probabilitatea aparitiei precipitatiilor slabe va fi ridicata in majoritatea zilelor, iar in intervalul 20 - 24 februarie e posibil ca acestea sa fie moderate cantitativ, in special in zona deluroasa.

La munte, in primele zile ale intervalului, variatiile termice nu vor fi semnificative, astfel incat se va resimti o usoara racire a vremii, dar pana in data de 23 februarie situatia se va redresa usor, conditii in care valorile maxime vor avea in medie intre -4 si -2 grade, iar cele minime intre -10 si -8 grade. Dupa aceasta data, vremea va marca un proces de racire accentuata ce se va resimti atat in valorile diurne, ce se vor situa intre -10 si -6 grade, cat si in cele nocturne, care vor cobori spre valori medii in jurul a -15 grade. Incepand cu 27 februarie, vremea se va incalzi usor si treptat, asa incat media temperaturilor se va apropia in timpul zilei de -2 grade, iar cea din cursul noptilor se va situa intre -14 si -12 grade. Precipitatiile, predominant ninsori, se vor semnala pe tot parcursul intervalului de doua saptamani, dar in majoritatea zilelor vor fi pe arii restranse si nu foarte insemnate cantitativ.