Administratia Nationala de Meteorologie a emis marti doua atentionari de Cod galben de ninsori abundente, care intra in vigoare din aceasta seara, in 12 judete din Muntii Banatului, in Carpatii Meridionali, de Curbura, precum si in zona deluroasa din Banat, Oltenia si Muntenia, urmand ca de miercuri, ora 11.00, ninsorile sa se mute catre judetele din in estul Carpatilor Meridionali, in Carpatii Orientali, in cea mai mare parte a Moldovei si local in nordul Munteniei.

Harta 1 Cod galben de ninsoriFoto: ANM

Astfel, potrivit meteorologilor, incepand de marti, ora 20.00, pana pe 15 februarie, ora 15.00, precipitatiile vor fi in extindere, dinspre sud-vest si vor cuprinde toata tara.

In sudul si in estul teritoriului se vor cumula local 15...20 l/mp si pe spatii restranse, in special la deal si la munte, peste 25...30 l/mp. In Dobrogea va ploua, in Campia Romana vor predomina ploile, in Campia de Vest se vor semnala precipitatii mixte, iar in restul tarii vor fi mai ales ninsori.

Se va depune strat de zapada, local consistent in zonele montane si submontane, iar in a doua parte a intervalului si in Moldova.

Incepand din seara zilei de miercuri, 14 februarie, precipitatiile vor fi in restrangere catre est-nord-est.

Vantul se va intensifica temporar in majoritatea regiunilor. Vor fi perioade de timp cu rafale de 45...55 km/h in sud, in centru si in est, iar la munte peste 70¬80 km/h, astfel ca ninsoarea va fi viscolita, iar vizibilitatea scazuta.

Vor fi conditii pentru depuneri de polei sau ghetus.

Incepand de marti seara, de la ora 22.00, judetele Caras-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brasov, Buzau, Prahova, Dambovita, Arges, Valcea, Gorj, Mehedinti intra sub Cod galben de ninsori. (vezi harta 1)

Astfel, spun meteorologii, in cursul noptii de marti spre miercuri si in prima parte a zilei de miercuri (13-14 februarie) in Muntii Banatului, in Carpatii Meridionali, apoi si in cei de Curbura, precum si in zona deluroasa din Banat, Oltenia si Muntenia vor fi ninsori insemnate cantitativ si se va depune strat de zapada consistent. Vantul va prezenta intensificari temporare, cu viteze in general de 50¬55 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m cu rafale de peste 80 km/h, astfel ca vor fi intervale cu ninsoare viscolita si vizibilitate redusa.

Incepand de miercuri, ora 11.00, intra in vigoare un nou Cod galben de ninsori valabil pentru judetele Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Covasna, Brasov, Bacau,Vaslui, Iasi, Neamt, Harghita, Suceava, Botosani. (Vezi harta 2, mai jos)

Astfel, pana pe 15 februarie, ora 11.00, vor avea loc, potrivit meteorologilor, ninsori temporar insemnate cantitativ (in general 20¬25 l/mp) cu depunere de strat de zapada consistent in estul Carpatilor Meridionali, in Carpatii Orientali, in cea mai mare parte a Moldovei si local in nordul Munteniei.

Vantul va prezenta intensificari temporare, cu viteze in general de 45....50 km/h, iar la altitudini de peste 1500 m, in special in Carpatii de Curbura, cu rafale de peste 70 km/h, astfel ca vor fi intervale cu ninsoare viscolita si vizibilitate redusa.