O atentionare cod galben emisa de hidrologi si vizand scurgeri importante pe versanti, viituri rapide si cresteri de debite pe unele rauri din cincisprezece judete a intrat in vigoare sambata dimineata, Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor avertizand ca sunt posibile inundatii locale, relateaza News.ro.

Pericol de inundatiiFoto: AGERPRES

Atentionarea cod galben emisa de hidrologi este in vigoare de sambata de la ora 9.00 pana duminica la ora 15.00, fiind preconizate scurgeri importante pe versanti, viituri rapide, cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie pe unele rauri, cu posibile efecte de inundatii locale, in judetele Alba, Arges, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Caras-Severin, Cluj, Dambovita, Gorj, Hunedoara, Maramures, Prahova, Satu Mare, Timis si Valcea.

Atentionarea cod galben emisa de hidrologi vizeaza raurile din bazinele hidrografice: Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Bihor si Cluj), Crisul Repede - bazin superior (judetele Cluj si Bihor), Crisul Negru - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetul Bihor), Crisul Alb - bazin superior si afluenti bazin mijlociu (judetele Hunedoara si Arad), Aries - bazin superior si mijlociu (judetele Alba si Cluj), afluentii de dreapta ai Muresului aferenti sectorului aval S.H. Ocna Mures - amonte S.H. Br￐nisca (judetele Alba si Hunedoara), Bega - bazin superior (judetul Timis), Timis - bazin superior, afluenti bazin mijlociu amonte S.H. Lugoj si Poganis - bazin superior (judetele Caras Severin si Timis), Barzava - bazin superior si mijlociu, Nera - bazin superior, Cerna - afluenti bazin mijlociu (judetul Caras Severin), Jiu - afluentii din bazinul superior amonte S.H. Rovinari, Gilort - bazin superior (judetele Hunedoara si Gorj), Oltet - bazin superior (judetele Gorj si Valcea), Lotru si afluentii mici ai Oltului din judetele Valcea si Arges si raurile mici din bazinele superioare ale raurilor Arges, Dambovita, Ialomita si Prahova (judetele Arges, Dambovita si Prahova).

Conform hidrologilor, fenomenele se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare sambata, in intervalul 16.00 - 24.00, pe unele rauri mici din judetele Bistrita-N￐s￐ud, Cluj, Bihor, Alba, Gorj si Valcea.

De asemenea, sambata este in vigoare o informare meteorologica, fiind prognozate ploi in toata tara, ninsori la munte si intensificari ale vantului.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) anunta, sambata dimineata, ca a dispus unitatilor subordonate monitorizarea zonelor de competenta si luarea masurilor pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta care pot aparea si au fost verificate si pregatite mijloacele tehnice de interventie la inundatii, constand in motopompe de mare capacitate, barci si autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei.

"Daca situatia din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situatii de urgenta se vor activa grupele operative si centrele judetene de coordonare si conducere a interventiei, care au in componenta reprezentanti ai tuturor structurilor cu atributii in managementul situatiilor de urgenta", spune IGSU.