La Bursa din Sibiu, in cea de a doua sedinta a saptamanii participantii au tranzactionat atat pe segmentul derivatelor cat si pe cel spot unde s-au remarcat actiunile Sibex. Pe segmentul futures s-a mentinut tendinta de scadere a cotatiilor derivatelor financiare, in ton cu directia din piata suport, respectiv de o revenire pe plus pentru preturile futures ale derivatelor de indicele Dow Jones Industrial Average.

In ceea ce priveste lichiditatea pietei, s-a putut observa faptul ca investitorii au fost ceva mai prudenti, astfel ca la ora 17:00 numarul contractelor era de 3.049 cu o valoare de 12,95 milioane de lei.

In sectorul derivatelor pe indici, cotatia futures de la Sibex a Dow Jones s-a aflat pe crestere pentru toate scadentele tranzactionate. Investitorii au tranzactionat in contextul in care indicii burselor europene au crescut iar cotatia futures a indicelui DJIA inregistra din SUA un avans de peste 30 puncte in jurul orei 16:00. Aceasta evolute moderat pozitiva indica o deschidere usor verde la Bursa din New York, care de altfel chiar a avut loc marti dupa ce luni cel mai urmarit indice de pe glob a scazut puternic cu 1,14% pe bursa new-yorkeza.

In SUA au fost anuntate de asemenea si noi date din economie. Numarul anualizat al autorizatiilor de constructie a crescut peste asteptari luna precedenta, atingand pragul de 0.59 milioane, peste estimarile de 0.55 milioane realizate de specialisti. Nivelul publicat luna precedenta a fost de 0,53 milioane Profitul la primul trimestru al bancii americane Goldman Sachs a scazut cu 72%, dupa ce aceasta a platit 1.64 miliarde dolari pentru rascumpararea de actiuni preferentiale in valoare de 5 miliarde dolari de la fondul Berkshire Hathaway condus de Warren Buffet. Pe piata sibiana, la ora 17.00 cotatia indicelui DJIA se aprecia cu 83 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie avansul era de 40 puncte.

La aceeasi ora investitorii tranzactionau indicele american si pe scadenta decembrie 2011, cotatia pe aceasta indicand un plus de 79 puncte.

Derivatul pe actiunile SIF5 Oltenia a atras cele mai multe contracte, la ora mentionata totalul de pe acest simbol fiind de 2.224, majoritatea pe scadenta scurta (iunie). Speculatorii au pus miza pe rosu in cea mai mare parte a timpului. Pentru iunie cotatia DESIF5 a dat semne de crestere in prima ora a sedintei dar apoi pretul a intrat in teritoriu negativ, cu minime atinse in jurul orei 14.00. Ulterior, cotatiile au mai recuperat din pierderi. La ora 17:00 cotatia DESIF5 iunie valora 1,5906lei, in scadere cu 0,28%. Pentru septembrie DESIF5 se aprecia 0,3%. Pentru decembrie se observa o scadere de 0,49% iar pentru prima scadenta trimestriala din 2012 o corectie de 0,57%, pe un volum redus in raport cu ambele termene.

Atmosfera de indecizie de pe piata interbancara s-a manifestat si la Sibiu, acolo unde investitorii au stabilit la ora 16:30 preturi cu tendinte diferite pentru cele mai apropiate 2 scadente. Astfel, daca pentru finalul lunii iunie, cotatia derivatului EUR/RON a crescut cu 0,28 de bani, pentru septembrie 2011 leul s-a apreciat fata de euro cu jumatate de ban, pana la un curs de 4,1111 lei/euro.

Cotatia aurului a atins nivelul record de 1498,9 dolari/uncie la New York pe fondul deprecierii monedei americane. Aurul a castigat 5.3 procente anul acesta in conditiile in care dolarul a pierdut 4.8 % in fata unui cos format din 6 valute printre care se afla Euro si Lira sterlina. S-au inregistrat tranzactii si pe derivatele Fondul Proprietatea observandu-se scaderi importante de 1,61% pentru iunie si 3,28% pentru septembrie. Investitorii au urmat aceeasi directie ca si pe piata suport.

A mai fost tranzactionat si derivatul pe petrol, pretul acestuia scazand cu 2 USD, la 106,6 dolari pentru un baril.

Pe piata spot, participantii au tranzactionat 200.000 actiuni ale bursei din Sibiu la un pret de 1,51 lei/actiune, cotatia ieftinindu-se cu 14 bani.