Fiat a inghetat planurile de a investi 500 milioane euro la uzina torineza cumparata de la Bertone, dupa ce un sindicat important a refuzat sa accepte tintele de productivitate propuse de companie si s-a retras de la discutii, scrie site-ul just-auto.com. Fiat intentiona sa investeasca la uzina pentru a construi anual 50.000 de masini Maserati, insa spune ca va face asta numai daca sindicalistii accepta conditii similare cu cele de la uzina Mirafiori. Pana acum, contractele colective de munca se negoicau la nivel national, insa Fiat vrea contracte separate pentru fiecare uzina in ideea de a creste eficienta lucratorilor.

Sindicatul FIOM s-a opus propunerilor Fiat care vrea sa impuna conditii mai stricte de munca si o reducere a pauzelor. Fiat spune ca pentru moment ingheata investitia fiindca nu a ajuns la o intelegere chiar cu cel mai mare sindicat: FIOM.

Uzina torineza a fost cumparata in vara lui 2009 de la Carrozeria Bertone si ar urma sa produca anual 50.000 de masini Maserati, daca planul de investitii va fi realizat.

In ianuarie, lucratorii de la uzina Fiat din Mirafiori au aprobat printr-un vot foarte strans noul contract colectiv de munca ce le impune conditii mai stricte de lucru, insa le garanteaza locurile de munca, referendumul controversat fiind considerat un moment istoric pentru relatiile de munca in Italia. Fiat vrea ca astfel de intelegeri sa fie semnate si la alte uzine italiene, iar in schimb se angajeaza la investitii si garanteaza locuri de munca.

Totul vine in contextul in care seful Fiat, Sergio Marchionne a spus in repetate randuri ca productivitatea Fiat in Italia e scazuta, iar companiei i-ar merge mult mai bine daca n-ar avea deloc uzine in Italia. El a amenintat ca daca lucrurile nu se schimba, productia Fiat va fi mutata in SUA, Brazilia, Canada sau Serbia.

Fiat are 22.000 de angajati in Italia unde produce cam tot atat cat in Polonia unde sunt circa 6.000 de angajati. Sergio Marchionne dadea anul trecut ca exemplu un clasament al World Economic Forum unde Italia figureaza pe locul 118 din 139 de tari la eficienta muncii.

Sindicalistii spun ca astfel de intelegeri sunt practic santaje si reduc mult drepturile muncitorilor.