​Hertz, un gigant mondial al închirierilor auto, a anunțat că va renunța la o treime din flota sa globală de electrice, care este compusă 80% din mașini Tesla. Hertz va vinde 20.000 de electrice și va cumpăra mașini pe benzină, motivul fiind legat de costurile mai mari decât era de așteptat, mai ales când este vorba despre reparațiile de după accidente.

Masini de rent-a-carFoto: Hanohiki, Dreamstime.com

Compania de rent-a-car a cumpărat zeci de mii de electrice în ultimii ani, cele mai multe sunt Tesla, dar și mașini de la Kia, General Motors, Volkswagen și Polestar.

Un motiv al renunțării la aceste mașini este legat de faptul că a scăzut cu 25-30% prețul mediu de vânzare al mașinilor electrice noi, așa că s-au depreciat mult și cele pe care Hertz le are în flotă. Din datele companiei, deprecierea medie este de peste 12.000 de dolari/vehicul, adică un total de 245 milioane dolari pierduți la revânzare.

Practic, compania de rent-a-car estimase, când a cumpărat mașinile electrice noi, cât poate obține când le va vinde, iar acum estimările indică prețuri mult mai mici. Tesla Motors a dus o campanie agresivă de reducere a prețurilor mașinilor noi în ultimii doi ani, astfel că și alte companii rivale au ales să facă asta, pentru a nu pierde clienți.

Reducerea prețurilor mașinilor noi a avut efect și asupra prețurilor mașinilor second-hand. Electricele se depreciază mult, mai ales că orice cumpărător al unui EV de 5-6 ani vechime, spre exemplu, se va întreba în ce stare este bateria și cât a scăzut autonomia.

O altă problemă este legată de costurile mai mari decât cele anticipate când este vorba despre reparațiile de după accidente, pentru că o bună parte dintre clienții care au închiriat full-electrice nu mai conduseseră astfel de mașini care au accelerație foarte bună, dar sunt mai grele. Per total, mașinile electrice au fost implicate în mai multe accidente decât cele pe benzină.

Un capitol la care costurile medii sunt mai mici decât la mașinile pe benzină este cel al cheltuielilor cu întreținerea.

Anunțul Hertz i-a determinat pe cei care privesc cu neîncredere mașinile electrice să spună că este o dovadă că s-a exagerat mult cu promovarea acestor mașinii care, spun criticii, nu sunt nici pe departe așa de populare în rândul publicului.

Surse: Motor Trend, New York Times, CNN

Sursa foto: Dreamstime.com