​Dodge, marcă americană celebră pentru mașinile cu motoare mari, va trece la o gamă dominată de modele electrice, va renunța la Challenger și Charger și va începe să lanseze modele full-electrice. Marea problemă a companiei este cum să facă să nu-și piardă clienții obișnuiți cu mașini super-puternice și zgomotoase.

Dodge Charger Daytona SRTFoto: General Motors

Dodge a împlinit 122 de ani și este în fața unui moment esențial: electrificarea gamei, după planurile grupului Stellantis din care face parte alături de mărci diverse precum Fiat, Peugeot, Opel și Jeep.

Dodge a prezentat un concept electric denumit Charger Daytona SRT, va lansa în 2023 un model hibrid (un SUV denumit Hornet), iar în 2024 va sosi primul model full-electric.

Dodge este celebră pentru „mașini musculoase”, așa-numitele „muscle cars” ce desemnează mașini americane puternice și zgomotoase, propulsate de motoare foarte mari, V6 sau V8. Erau la modă aceste mașini acum câteva decenii, iar modele precum Ford Mustang și Chevrolet Camaro sunt reprezentative pentru segment.

Trecerea către electrice va fi grea pentru Dodge, fiindcă pentru aceste „muscle cars” clientela este atrasă de motoarele puternice și zgomotoase. Însă aceste electrice vor avea design de „muscle car” și accelerație excelentă. Autonomia și viteza maximă vor fi mai mici decât la mașinile sport pe benzină. Probabil că un muscle car electric va ajunge de la 0, la 100 km/h în sub 4 secunde, dar autonomia reală va fi sub 300 km la viteze mari.

Dodge va scoate mașini electrice care vor face sunete precum mașinile sport convenționale, cu ajutorul unui sistem care imită sunetele tobei de eșapament. Practic, sistemul de evacuare imită sunetul de la un Dodge clasic.

Va exista și o transmisie, cu schimbător de viteze, pentru ca experiența să nu fie diferită față de mașinile convenționale.

GM a încercat să aducă marca Dodge în Europa, începând cu 2006, au fost lansate modele și în România, iar cel mai bun an a fost 2008, cu peste 25.000 de mașini vândute în Europa. De atunci nu a mai fost vreun an cu peste 2.500 mașini vândute.

Surse: CNBC, CNN