​Baidu, compania numită uneori de presă „Google-ul chinezesc”, a anunțat că a primit licențele pentru a opera flote de taxi-uri complet autonome în două orașe. Practic, pasagerii se pot urca și mașina îi duce singură la destinație, în timp ce până acum, în taxi-urile autonome era nevoie să fie și o persoană care să intervină la comenzi, în caz de nevoie.

BaiduFoto: Michael Vi, Dreamstime.com

Baidu va putea opera aceste „robotaxiuri” în zone din orașele Chongqing și Wuhan, între anumite intervale orare, în timpul zilei.

Aceste taxi-uri complet autonome vor putea duce pasageri între orele 9-17 în Wuhan, într-o zonă de 13 kmp. În Chongqing mașinile vor circula între 9.30 și 16.30, într-o zonă de 30 kmp. Până acum, în taxi-urile autonome era nevoie să fie prezentă o persoană care să intervină la comenzi, în caz că era nevoie.

Licențele primite sunt o dovadă că tehnologia a avansat mult, dar limitările arată încă faptul că aceste mașini complet autonome nu pot rula în deplină siguranță oriunde și oricând.

Baidu a ajuns la a șasea generație de vehicule autonome, cel mai nou fiind un model denumit Apollo RT6 EV, o combinație între SUV și minivan.

O parte dintre componente au fost construite „in house” pentru a reduce costurile cât mai mult. Obiectivul este să circule zeci de mii de robo-taxiuri, iar costul curselor să fie la jumătate față de taxi-urile convenționale.

Baidu a lansat în 2020 primele servicii de taxi cu mașini autonome.

Surse: Reuters, TechCrunch

Sursa foto: Dreamstime.com