UPDATE CSM a luat act de solicitarea procurorilor DNA si a sesizat Inspectia Judiciara, informeaza un comunicat de presa al Consiliului.

Victor Ponta l-a atacat pe Facebook pe procurorul ce l-a cercetatFoto: Hotnews

CSM a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura afirmatiile publice ale domnului Victor Viorel Ponta au fost de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, arata sursa citata

"Pe aceasta cale, Consiliul Superior al Magistraturii solicita respectarea obligatiei de rezerva fata de activitatile sistemului judiciar, mai ales in situatiile in care se face referire la cauze aflate in derulare pe rolul parchetelor sau instantelor de judecata. Depasirea obligatiei de rezerva ce incumba reprezentantilor puterilor statului de drept afecteaza echilibrul acestuia si aduce atingere valorilor sale fundamentale", se mai scrie in comunicat.

Prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile facute joi pe Facebool de Victor Ponta sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, informeaza un comunicat DNA.

Primul-ministru al Romaniei Ponta Victor-Viorel, pe un site de socializare a afirmat printre altele ca: "(...) singura problema a tarii este obsesia unui procuror total neprofesionist in a se afirma in cariera inventand si imaginand fapte si situatii neadevarate din urma cu 10 ani!", arata sursa citata.

Vineri, in cadrul Adunarii Generale a Procurorilor, constituita la solicitarea CSM, in legatura cu propunerile de modificare si completare a Legii 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, a fost inclus pe ordinea de zi si subiectul privind aceste declaratii lansate in spatiul virtual de catre premierul Romaniei.

Cu aceasta ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenti la Adunarea Generala a Directiei Nationale Anticoruptie au solicitat CSM sa analizeze daca afirmatiile respective sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau, anunta DNA.

"Declaratia respectiva este cu atat mai grava cu cat actele intocmite de procuror sunt supuse verificarii de catre sefii ierarhici, sub aspectul legalitatii si temeiniciei, conform dispozitiilor Codului de Procedura Penala. Astfel, afirmatiile facute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma functiei detinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze si sa aduca atingere institutiei in care isi desfasoara activitatea procurorul, precum si independentei sistemului judiciar", acuza Directia.

In solicitarea adresata CSM, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie considera ca afirmatiile denigratoare facute de primul ministru afecteaza reputatia profesionala a procurorului care a instrumentat cauza cat si a procurorilor abilitati sa se pronunte cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei dispuse in dosarul respectiv - trimitere in judecata.

"Aceste afirmatii pun la indoiala obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale cat si probitatea morala si profesionala a procurorilor care-si desfasoara activitatea in cadrul acestei institutii, ceea ce este de natura sa aduca o grava atingere independentei Directiei Nationale Anticoruptie", se mai scrie in comunicat.