Traian Basescu a luat apararea procurorilor anticoruptie in fata politicienilor care ii acuzau ca fac "dosare politice" bazate pe simple denunturi. Se intampla in februarie 2009, cand anchetat era Adrian Nastase, iar social-democratii erau aliatii lui Traian Basescu in guveranarea Boc I. Dupa 6 ani, acelasi Traian Basescu "torpileza" anchetele DNA impotriva Elenei Udrea, criticand dosarul procurorilor ca fiind bazat pe "moda denunurilor". O asemanare: si in februarie 2009, si in februarie 2015, Romania este supusa de Comisia Europeana Mecanismului de Monitorizare si Verificare (MCV) pe justitie si este refuzata sistematic la aderarea la Schengen. O deosebire: in februarie 2009, tinta denunturilor era fostul premier PSD Adrian Nastase, in februarie 2015, este Elena Udrea, cea pe care Traian Basescu a recunoscut ca a protejat-o si ajutat-o 10 ani.

Traian Basescu, intre doua opinii despre denuntatoriFoto: Agerpres (colaj HotNews)

17 februarie 2009. Traian Basescu, presedinte la finalul primului sau mandat, se intalnea, la Cotrceni, cu demnitari si alti reprezentantii ai institutiilor responsabile de reforma justitiei, sa vada ce masuri sa ia pentru ca Romania sa isi indeplineasca obligatiile asumate cand a aderat la Uniunea Europeana.

Social-democratii acuzau Directia Nationala Anticoruptie si pe procurorul-sef de atunci, Daniel Morar, ca in dosarul Zambaccian, in care era anchetat fostul prim-ministru Adrian Nastase, magistratii ar fi facut un dosar politoc, bazat pe simple denunturi.

La intalnirea de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu l-a pus imediat la punct pe Mircea Geoana, presedintele de atunci al PSD si al Senatului. Argumentul sefului statului: in dosarul Zambaccian, PSD-istii s-au turnat intre ei.

  • "Aceste dosare au fost la mine si eu le-am avizat pentru inceperea urmaririi penale si pot sa va spun ce era acolo, ca sa vedeti cat sunt de politice. Era plangerea lui Sergiu Sechelariu ca i-a dat spaga lui Adrian Nastase. Era plangerea doamnei care a fost inspector la Inspectoratul in Constructii, care si ea spunea ca pentru a fi numita a trebuit sa faca nu stiu ce. Era plangerea consulului sau declaratia consulului de la Beijing, care spunea cum domnul Adrian Nastase i-a dat 500 de mii de dolari ca sa cumpere mobilier. Si pe urma era iarasi declaratia lui Sergiu Sechelariu cu containerele din China au venit la Bacau.
  • Ei, asta e dosarul politic. Eu ce sa va spun? Politic, nepolitic, doar daca vi l-ati facut in acelasi partid. Ca domnul Sergiu Sechelariu a fost membru PSD, dansul a initiat plangerea, doamna de la Inspectoratul in Constructii a fost de la PSD, dansa a facut plangere. Consulul era numit de primul-ministru, la Beijing, deci consulii nu se numesc de presedinte, deci nu domnul Iliescu l-a numit, ci l-a numit primul-ministru. Omul asta a scris ce a trebuit.
  • Dosarele astea au fost la mine. Deci de unde le scoateti politice? Chiar este o chestie de eleganta. Eu am aici acest dosar. Prima data cand mai aud ca dosarele lui Adrian Nastase sunt politice le fac publice ca sa ne linistim odata cu minciuna asta. V-ati facut voi de la PSD dosare unii la altii si tipati toata ziua ca e vinovat Daniel Morar si Traian Basescu".

Stenograma discutiilor a fost facuta publica de purtatorul de cuvant al lui Basescu, care i-a furnizat-o oficial agentiei Mediafax in anul 2011.

In februarie 2009, cand a avut loc discutia de la Cotroceni privind dosarul lui Nastase, o tanara de 35 de ani era ministru al Turismului de aproape 3 luni deja. Elena Udrea beneficia, insa, de protectia si ajutorul presedintelui Traian Basescu de vreo 4 ani, dupa cum avea sa afirme el in noiembrie 2014, spre finalul celui de-al doilea mandat de presedinte.

In 2015, Elena Udrea avea sa fie urmarita penal si arestata preventiv pentru infractiuni de coruptie de care este acuzata ca le-ar fi savarsit pe vremea cand era ministru.

La 6 ani de la discutia de la Cotroceni cu social-democratii, Traian Basescu, deja fost presedinte, nu mai are incredere in temeinicia dosarelor DNA, bazate pe "moda denunturilor". De data aceasta anchetata este Elena Udrea, care se afla in arest preventiv in dosarul "Gala Bute".

  • "Eu va spun un singur lucru pe care o sa-l repet pana cand acest proces se va termina la ultima instanta. Am incredere in justitie si am incredere in Elena Udrea, ca a aparut moda denuntatorilor, asta e. De multe ori am avut experiente cu oameni care au zis m-a trimis Basescu, i-am dat lui Basescu. Eu am incredere in Elena Udrea din acest punct de vedere", a spus Basescu, duminica, 1 martie 2015, la sediul Partidului Miscarea Populara (PMP). (Mediafax).
  • "Se pare ca avem o problema si un risc, datorita presiunii care e pe procuror, sa faca rapid dosarele, ca sunt multe, exista aceasta presiune sa lupte impotriva coruptiei si parca incep sa se axeze prea mult pe denunturi.
  • Langa denunt trebuie sa mai pui ceva si sa nu-i lasi pe cei care au luat banii sa se pna de acord si sa incrimnezi ministrul. Zici ca ai luat 900.000 de dolari si i-ai dus la ministru. Tu ai luat banii si esti liber, spunand ca i-ai dus la ministru. Tu smecher care iti faci tot soiul de investitii ti-au trecut prin mana 900.000  de dolari si nu ai luat si tu o mie de acolo?", a mai spus Basescu despre denunturile din dosarul Gala Bute, in 24 februarie, intr-un interviu la postul B1TV.