Deputatii si-au pregatit terenul pentru a se putea apara mai bine in fata procurorilor anticoruptie, modificand Regulamentul Camerei Deputatilor, astfel incat procedura de incuviintare a arestarii preventive sa fie mult mai grea, scrie gandul.info.

Astfel, membrii Camerei vor ca toate cererile venite de la DNA sa contina toate "motivele concrete si temeinice", modificare pe care, de altfel, parlamentarii au mai incercat sa o introduca in urma cu doi ani si pe care Curtea Constitutionala a declarat-o neconstitutionala.

In motivarea data de CCR in 2013 se arat ca, intr-o astfel de varianta, comisia juridica s-ar transforma intr-o instanta de judecata. Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor-parlamentari, scrie sursa citata.

Pe data de 17 martie, comisia de regulament a aprobat proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, in care sunt strecurate modificari esentiale privind imunitatea parlamentarilor, declarate neconstitutionale inca din 2013 de CCR. Forma modificata acum este identica cu cea respinsa de judecatorii constitutionali.

In primul rand, este vorba vorba despre articolul 195, la care au fost introduse o serie de alineate noi potrivit carora solicitarile DNA trebuie sa contina "indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei".

In plus, in cazul in care comisia juridica decide ca este nevoie de probe suplimentare la dosarul trimis, Ministerul Justitiei este obligat sa inainteze documentele necesare, iar termenul pentru elaborarea raportului se prelungeste cu doua zile.

Articolul 195 modificat

1. Cererea de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului se adreseaza de catre ministrul Justitiei presedintelui Camerei Deputatilor, pentru a fi supusa aprobarii plenului Camerei, in temeiul art.72 din Constitutia Romaniei republicata. Cererea trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei.

2. Presedintele Camerei Deputatilor aduce de indata cererea la cunostinta Biroului Permanent, care o trimite Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, pentru a intocmi un raport in termen de cel mult 3 zile. Ministrul justitiei va inainta toate documentele pe care aceasta le solicita. In cazul in care sunt necesare probe si informatii suplimentare de la Ministerul Justitiei, presedintele Comisiei juridice, de disciplina si imunitati va solicita Biroului Permanent prelungirea termenului pentru depunerea raportului cu cel mult 2 zile. Raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate. Raportul comisiei se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti.

Aceleasi prevederi ar urma sa se aplice si in cazul cererilor de incepere a urmaririi penale a ministrilor parlamentari. Astfel, potrivit articolului 157 modificat de deputati "raportul comisiei va face referiri punctuale la motivele concrete, legale si temeinice invocate, acesta se aproba prin votul secret al majoritatii membrilor prezenti".