Falimentul Euroins România, lider pe segmentul RCA, nu va avea același impact precum cel provocat de insolvența companiei City Insurance, spune Cristian Roșu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), responsabil de sectorul Asigurări - Reasigurări din cadrul instituției, dar avertizează că prețurile ar putea crește, potrivit Profit.ro.

Cristian RosuFoto: Inquam Photos / George Călin
  • "Prin ieșirea Euroins România, în sfârșit, pe piața asigurărilor din România se face curat. Situația actuală a Euroins România și a pieței asigurărilor diferă mult și în bine față de momentul insolvenței City Insurance. Compania, în urma controalelor efectuate de ASF, este aproape la zi cu plățile, regresele între companie și alți asigurători din piață sunt aproape la zi, daunele, în cuantumul pe care societatea le plătea, sunt aproape la zi. Una peste alta, Euroins nu se află în situația City Insurance și impactul ieșirii Euroins nu va fi similar celui provocat de insolvența City Insurance", a afirmat Roșu.

Prețurile la polițele RCA ar putea crește

Vicepreședintele ASF s-a arătat însă îngrijorat că, în urma ieșirii Euroins din piață, prețurile la polițele RCA, deja inflamate de insolvența City Insurance, ar putea să crească.

  • "ASF lucrează în prezent la un draft de propunere care urmărește înghețarea prețurilor de vânzare a polițelor RCA practicate de companiile autorizate să emită acest tip de asigurare. Analizăm în cadrul instituției de la ce dată să înghețăm aceste prețuri, adică la nivelul din august 2022 sau din martie 2022”.

El anunță totodată că înghețarea prețurilor RCA va fi însoțită de măsuri compensatorii pentru asigurători.

  • "Autoritatea va anula taxa de 1% din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită instituției”, a spus el.

Citește continuarea pe Profit.ro.

După falimentul City Insurance, în urmă cu un an și jumătate, scenariul se repetă acum cu Euroins, devenită în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto (RCA).

ASF a anunțat oficial vineri că a decis să retragă autorizația de funcționare și să ceară în instanță falimentul Euroins, conducerea companiei fiind preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Asiguratorul ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru cerința de capital de solvabilitate, spune autoritatea. Grupul bulgar Eurohold a reacționat acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins. La sfârșitul lunii ianuarie 2023, Euroins România avea 2,76 milioane de polițe RCA active, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Pentru detalii citește: