Romania va contribui anual, la bugetul Uniunii Europene, cu 800 de milioane de euro, in perioada 2007-2009, dar va fi un beneficiar net de fonduri comunitare, avand intrari de circa doua miliarde de euro pe an, a declarat, ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, citat de Mediafax.

Autoritatile romane si reprezentantii Comisiei Europene au convenit, vineri, la Bruxelles, inchiderea provizorie a capitolului 29 - Prevederi financiare si bugetare.

„Faptul ca Uniunea Europeana a decis incheierea, inca din primul semestru al anului, a capitolului 29, cel mai important capitol financiar, este un semnal privind dorinta Comisiei de a finaliza negocierile cu Romania pana la sfarsitul anului“, sustine Tanasescu.

El a precizat ca principiile avute in vedere de Comisia Europeana au fost aceleasi ca in cazul celor zece state care au aderat la UE la 1 mai. Data programata a aderarii Romaniei si Bulgariei este 1 ianuarie 2007. Angajamentele financiare ale UE fata de Romania se ridica, in perioada 2007-2009, la aproximativ 11 miliarde de euro, din care sase miliarde de euro sub forma de plati directe.

Pana in prezent, Romania a inchis doar 24 de capitole de aderare din cele 30, aflandu-se din acest punct de vedere in urma Bulgariei, care mai are de inchis doar doua capitole.