Economia romaneasca a prins in viteza pe primul trimestru al acestui an. Un ritm de crestere de 6,1% nu a mai fost atins de multi ani. Problema este ca merge in continuare, chiar daca mai repede, ca o masina cu frana de mana trasa, pe o sosea plina de gropi si intr-o directie nu tocmai buna.

Frana este mentinerea dobanzilor la un nivel foarte inalt de catre Banca Nationala, mai mult decat dublu fata inflatia asteptata in urmatoarele luni. Acest nivel este neobisnuit pentru o economie normala sau macar o economie care se indreapta spre normalizare. BNR tine dobanzile sus de teama inflatiei, adica nu vrea sa lase banii sa irige o economie inca nesuficient restructurata.

Gropile si obstacolele de pe sosea sunt deficitul de calitate al administratiei publice. Actul administrativ din Romania, greoi si ineficient, mai mult incurca decat ajuta cresterea economica. Calitatea slaba a administratiei se vede chiar in starea, de data asta la sensul propriu, a soselelor, a spitalelor si scolilor, dar si in fiscalitatea excesiva.

Directia nu este tocmai buna pentru ca aceasta crestere se datoreaza in principal majorarii consumului privat (plus 8,4% pe primul trimestru). Salariile au crescut cu 25% in lei pe primele trei luni ale acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, manate mai ales de cresterile din sectorul public. Astfel, cei peste 400.

000 de functionari din administratia publica locala castiga acum cu 26% in lei mai mult fata de anul trecut. De asemenea, majorarea exporturilor in actuala structura, in care marfurile cu valoare adaugata mare - masini, utilaje, motoare, telefoane mobile sau medicamente- au o pondere redusa, este riscanta.