Oficialii celui mai mare producator de software din lume, Microsoft, au dezvaluit faptul ca au existat negocieri pentru cumpararea companiei germane SAP, cel mai important furnizor de aplicatii pentru afaceri la nivel mondial.

Negocierile, incepute in 2003, au esuat de curand, au declarat responsabilii celor doua companii, citati de Financial Times. Totusi, existenta unor discutii la un asemenea nivel semnaleaza faptul ca, chiar si gigantii lumii IT simt nevoia de consolidare, in conditiile cresterii concurentei pe toate segmentele de activitate. O astfel de fuziune ar fi creat probabil cea mai mare companie din lume.

Valoarea de piata a Microsoft este de 287 de miliarde $, iar a SAP de circa 54 miliarde $, in conditiile in care prima companie la nivel mondial este General Electric cu o valoare de piata de 328 de miliarde $, conform Forbes. In acest moment, lichiditatile companiei Microsoft se cifreaza la 56 de miliarde de dolari, conform Financial Times.

In urma unei eventuale fuziuni, aplicatiile SAP ar fi putut castiga teren rapid, dat fiind faptul ca Microsoft detine o cota de piata pe partea sistemelor de operare pentru calculatoarele de birou de peste 92% (Windows). Orice achizitie facuta de compania lui Bill Gates devine insa automat subiect pentru autoritatile care reglementeaza piata pentru a impiedica formarea de monopoluri.

De altfel aceasta a fost una din cauzele pentru care discutiile au esuat.

Oficialii Microsoft au spus insa ca dificultatile legate de o fuziune atat de complexa ar fi fost prea mari. Analistii au apreciat ca cea mai mare problema ar fi fost in integrarea produselor soft.

Cert este ca, in locul unei fuziuni, cele doua companii producatoare de aplicatii software au anuntat recent ca au semnat un acord de colaborare pentru ca produsele lor sofware sa functioneze mai bine impreuna. Unii analisti vad in asta semnalul ca, discutiile privind fuziunea nu s-au incheiat, ci au fost amanate pentru viitor, cand poate problemele vor fi depasite.

Oficialii celor doua companii au spus insa ca nu exista nici o intentia de a relua aceste discutii pe viitor.

Discutiile privind fuziunea au iesit la iveala in cadrul dezbaterilor legate de intentia producatorului software Oracle de a cumpara principalul sau rival, PeopleSoft. Autoritatile americane au blocat tentativa de achizitie, acuzand Oracle ca vrea sa elimine de fapt un competitor, forman d pe un anumit segment de piata un monopol.

Dezbaterea a ajuns acum in fata Justitiei, argumentele fiind extrem de solide de ambele parti. Oracle va folosi in apararea sa si elemente preluate din experienta Microsoft, care a trecut deja prin mai multe procese de acest gen.

Producatorul german SAP a precizat in acest context ca va continua sa caute companii pentru achizitii, pentru a-si consolida activitatile. Este un proces de rutina , a explicat directorul executiv al SAP, Hening Kagermann.

Microsoft a lansat anul acesta propriile aplicatii pentru afaceri, Microsoft Business Solutions, care imbina aplicatiile CRM (managementul relatiilor cu clientii) cu ERP (planificarea resurselor companiei).