Marii operatori au gandit o noua strategie pentru a a asigura un viitor liniilor de telefonie fixe, aflate sub presiunea din ce in ce mai accentuata a telefoniei mobile: telefonul fix-mobil.

Tehnologia va fi suficient de avansata incat sa va permita efectuarea de convorbiri telefonice in reteaua fixa, cat si in cea mobila cu un singur aparat, care va arata precum celularul de astazi. Mai mult, nu va conta daca utilizatorul se afla acasa sau la birou. Facturarea va fi comuna, pentru ca ambele servcii vor fi realizate de un singur operator.sleadnedt

Aceste planuri au fost trasate de o alianta formata din marii operatori de telecomunicatii, botezata Fixed-to-Mobile Convergence Alliance. Organizatia a anuntat ca lucreaza intens pentru a pune in practica acest proiect, scrie Financial Times.

Printre membrii aliantei se numara NTT DoCoMo, lider pe piata japoneza, BT Group din Marea Britanie, si Cegetel, al doilea operator fix de pe piata franceza, aflat intr-o stransa colaborare cu grupul Vodafone.

Tendinta de a converge cele doua industrii pana acum separate (fixa si mobila) este o consecinta fireasca a expansiunii rapide a telefoniei mobile in ultimii ani, spun analistii. In pietele occidentale, tot mai multi utilizatori de telefonie opteaza pentru solutiile mobile in detrimentrul liniei fixe. Numerosi operatori de telefonie fixa si-au vazut astfel veniturile diminuate drastic.

PE de alta parte, operatorii de telefonie fixa resimt si o ptuernica concurenta din partea companiilor care ofera convorbiri telefonice la mare distanta prin Internet.

Alte companii care s-au implicat in proiect sunt Swisscom, Korea Telecom, Eurotel, un provider britanic de servicii fixe si mobile, si Rogers, un operator canadian de comunicatii prin cablu.