Autoritatile de frontiera aradene au anuntat ca numarul cetatenilor unguri care vin in Romania la cumparaturi este in continua crestere dupa ce Ungaria s-a integrat in Uniunea Europeana, iar preturile la alimente in aceasta tara au crescut.

"De cateva saptamani, exista curse regulate din Ungaria, turistii avand ca destinatie Aradul sau localitatile din apropiere de granita, unde vin pentru a face cumparaturi. Din cate am observat la controalele vamale, duc din tara in special alimente de baza, cum ar fi ulei, zahar, paste fainoase, chiar si dulciuri", a declarat Ovidiu Cana, seful Vamii Nadlac.

Potrivit aceleiasi surse, cel putin cinci autocare pline cu turisti care vin la cumparaturi intra in Romania in fiecare dimineata si se intorc la vama seara. In afara de cursele regulate, sute de cetateni din Ungaria intra prin Nadlac zilnic cu masini personale. "Vin de la Szeged de cateva ori pe luna pentru a face provizii.

De cand tara noastra a intrat in Uniunea Europeana, salariile au crescut, dar si preturile. In aceste conditii, este mult mai rentabil sa cumparam alimentele de baza de aici", a declarat Andras Sinko, unul dintre cumparatorii unguri. Comerciantii romani sunt si ei multumiti de "invazia" ungurilor, pentru ca le cresc vanzarile de la o zi la alta.

Daca un roman nu-si permite sa lase mai mult de cateva sute de mii de lei la cumparaturi, turistii unguri cheltuiesc o data sute de euro. "Cumpara zahar cu baxul, dar si mezeluri. Am observat ca sunt foarte interesati si de standurile cu imbracaminte, care este mult mai ieftina aici si la o calitate buna.

Ne-au crescut vanzarile foarte mult in ultima luna", sustine o vanzatoare dintr-un complex comercial din Arad. Pentru a nu plati taxe vamale pentru bunurile scoase din tara, turistii straini nu trebuie sa cheltuiasca la cumparaturi mai mult de 175 de euro.