Guvernul Romaniei nu indeplineste in totalitate standardele minime privind eliminarea traficului de fiinte umane, dar face eforturi semnificative pentru a le rezolva, se arata intr-un raport privind traficul de persoane, dat publicitatii, luni, de catre secretarul de stat american, Colin Powell.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA in Romania, remis, marti, agentiei Mediafax, acesta este cel de-al patrulea raport anual privind traficul de persoane, un raport global privind eforturile guvernelor de a combate formele grave de trafic de persoane.

Printre alte imbunatatiri, in ce priveste Romania, raportul subliniaza progresul in aplicarea legii pentru combaterea traficului de fiinte umane, inclusiv prin cresterea numarului de investigatii si condamnari in cazurile de trafic de persoane. Desi Guvernul lucreaza la rezolvarea acestei probleme, coruptia continua sa existe in randurile autoritatilor responsabile cu aplicarea legii.

Dupa cum arata alocarile bugetare, asistenta acordata victimelor traficului nu este o prioritate clara a Guvernului, apreciaza autorii raportului. Romania este o tara de origine, dar si de tranzit pentru traficul de femei si fete din Republica Moldova, Ucraina, Rusia catre Serbia-Muntenegru, Macedonia, Albania, Grecia, Italia si Turcia in scopul exploatarii sexuale.

Noile destinatii in 2003 au inclus Spania, Portugalia, Olanda, Franta, Germania, Ungaria si Marea Britanie. Legea romaneasca privind traficul de persoane se refera atat la exploatarea sexuala, cat si la cea nonsexuala si are pedepse suficient de severe, arata sursa citata. In 2003, politia a arestat 187 de persoane si a anihilat 283 de retele criminale.

Judecatorii au condamnat 49 de persoane in 2003, comparativ cu nici una in 2002. Pedepsele in 27 de cazuri au fost inchisoare intre 1-10 ani si in 22 de cazuri sub un an. In august 2003, prin reorganizarea Oficiului Roman pentru Combaterea Crimei Organizate si Antidrog, 100 de ofiteri au fost desemnati sa se ocupe de traficul de fiinte umane, in 42 de judete.

Eforturile de protectie a victimelor de catre autoritati raman, insa, modeste. Victimele au dreptul, prin lege, la un adapost si asistenta legala, sociala si psihologica si pot ramane, temporar, in centre create special in acest scop. Guvernul a acceptat sa acorde o minima asistenta pentru trei din cele noua astfel de centre judetene, dintre care doua au fost deschise in martie 2004.

Raportul urmareste cresterea gradului de constientizare privind acest flagel la nivel global si sa determine tarile sa treaca la actiuni mai eficiente pentru contracararea traficului de persoane. Publicarea acestui raport este ceruta prin legislatia Statelor Unite. Tarile sunt impartite in patru grupe, in functie de eforturile guvernelor respective de a combate traficul uman.

Statele plasate in primul grup sunt cele care se conformeaza pe deplin standardelor minime de combatere a traficului. Romania a fost plasata, pentru 2003, in grupul doi.

Ambasada SUA precizeaza ca ramane "implicata puternic" in acordarea de ajutor Guvernului Romaniei pentru imbunatatirea raspunsului sau la traficul de fiinte umane, prin schimbul de informatii, asistenta oferita de Guvernul american si alte astfel de eforturi.