Ministrul de Interne, Zoran Djerici, presedintele Parlamentului, Dragan Kalinici, si alti aproximativ 60 de inalti oficiali ai Republicii Srpska (entitatea statala a sarbilor bosniaci) au fost demisi, ieri, de catre Inaltul reprezentant al comunitatii internationale in Bosnia, Paddy Ashdown.

Sunt acuzati ca ii sustin pe criminalii de razboi cautati de TPI, intre care fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadjici.

"Republica Srpska a fost prea multa vreme in mainile unei bande de politicieni corupti si de criminali. Trebuie sa ne debarasam de cancerul obstructionismului si al coruptiei in structurile RS, iar acest lucru nu se putea realiza eficient decat printr-o interventie chirurgicala majora", a declarat Ashdown.

Republica Srpska este singurul stat din fosta Iugoslavie care, in cei opt ani care au trecut de la terminarea razboiului din Bosnia, nu a arestat nici un criminal de razboi. Din acest motiv, candidatura Bosniei la Parteneriatul pentru Pace a fost respinsa la summitul NATO care abia s-a incheiat la Istanbul.

Pe de alta parte, ieri, procurorul general al TPI, Carla del Ponte, a declarat pentru CNN ca prinderea lui Radovan Karadjici este "iminenta". Intr-o interventie in cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ea a avertizat ca acuzatii de crime de razboi incearca sa se sustraga urmaririi pana in 2008, cand TPI ar urma sa-si inceteze activitatea.

O solutie ar fi prelungirea mandatului TPI pe termen nedeterminat. 20 de criminali de razboi nu au fost prinsi, 15 aflandu-se cel mai probabil in Serbia-Muntenegru.