A inceput sa creasca dobanda la dolar. Timid, cu numai 0,25%, dupa patru ani in care a atins un minim istoric de 1%, dar semnaland un inceput de tendinta, spun analistii, pe o perioada mai lunga de timp.

Cert este ca de acum incolo se poate vorbi doar de crestere in privinta costului finantarilor in moneda americana.

Nivelul foarte scazut la care au ajuns dobanzile la creditele in dolari lasa insa o rezerva suficienta de atractivitate a dolarului fata de leu cand vine vorba de alegerea monedei unui credit.

La nivelul lunii aprilie, bancile romanesti practicau o dobanda medie de 9% pe an la creditul in dolari pentru persoane fizice, in scadere fata de 10% la sfarsitul anului trecut. Pentru clientii companii, costul creditului era in jur de 4,3% pe an, fata de 6,6% in decembrie 2003.

Si acestea in conditiile in care, dobanzile la lei erau de 27,4% pentru persoane fizice, inca sensibil mai mari decat anul trecut, respectiv de 24,8% pentru companii, insa in usoara scadere.

Potrivit asteptarilor pietelor externe, dobanda de referinta la dolar ar putea ajunge la 2,25% la sfarsitul acestui an, respectiv la 3,5% la sfarsitul lui 2005

In aceste conditii, creditul in dolari are toate sansele sa-si mentina statutul de cea mai ieftina varianta de finantare, in timp ce depozitele in moneda americana vor aduce inca o vreme cele mai slabe randamente. Potrivit datelor din aprilie, acestea din urma aduceau dobanzi de numai 1,7% pe an pentru depunerile persoanelor fizice, respectiv 1,1% pentru companii.

Majorarea cu 0,25% a dobanzii de referinta in SUA era anticipata de piete.

"Variatia este mult prea mica pentru a vorbi pe termen scurt de o schimbare a preferintei pentru creditul in dolari. In ipoteza in care vor fi si alte majorari de dobanda, coroborate cu continuarea inceputului de scadere a dobanzii la lei, de-abia anul viitor pe vremea asta am putea vedea o reorientare a creditului spre lei", comenteaza Radu Craciun, senior analist la ABN Amro Bank Romania.

El spune ca diferentialul de dobanda de 9-10% intre creditul in lei si cel in moneda americana este prea mare pentru a se comprima intr-o masura care sa devina incurajatoare pentru creditarea in moneda nationala.

Radu Craciun crede ca pana in iulie-septembrie 2004 se va mentine si apetitul pentru creditul speculativ in dolari.

Impactul deciziei Fed asupra raportului euro/dolar a fost practic nul, in conditiile in care miscarea fusese deja anticipata de piata si "inclusa in pret". Este insa de asteptat ca in urmatoarele sase-douasprezece luni orice crestere de dobanda sa fie in favoarea dolarului.

Ceea ce inseamna ca si leul ar putea slabi in raport cu moneda americana, dupa o indelungata perioada de oscilatii marunte intr-un palier destul de ingust. Astfel, de la inceputul anului, leul s-a depreciat fata de dolar cu 2,4%, insa fata de aceeasi perioada din 2003 consemneaza o apreciere de 0,3%.

Florian Libocor, analistul BRD, vede o similitudine intre miscarea Fed si cea a BNR ca semnal prudent de inceput al unei tendinte. "Presupunand ca va fi mentinut un ritm relativ constant al celor doua directii, nu cred ca putem vedea mai devreme de sfarsitul acestui an o scadere a atractivitatii creditului in dolari.

In acelasi timp, nu cred ca vom asista la o revenire spectaculoasa a monedei americane, in primul rand din cauza deficitelor mari", spune Libocor.

Ceea ce inseamna ca dolarul ramane o moneda ieftina de credit in Romania inca o perioada buna de timp, chiar daca ponderea sa in totalul creditelor se afla pe un trend descendent, coborand la circa 28%, in favoarea euro, care se regaseste tot mai mult in incasarile companiilor romanesti. Cele doua valute detin insa o cota de aproape trei sferturi din creditele acordate de bancile romanesti.