Consiliul Directorilor Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, noul acord cu Romania, de tip precautionary stand-by, cu o durata de doi ani, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu.

Tanasescu a aratat ca cei 24 de membri ai boardului au apreciat eficienta politicilor fiscale si monetare ale autoritatilor romane, precum si viteza reformelor structurale, in special a procesului de privatizare. Conducerea FMI a recomandat guvernului sa continue masurile de reducere a arieratelor, precum si sa finalizeze acest acord.

Acordul contine angajamentele luate de Romania in privinta politicilor macroeconomice pentru urmatorii doi ani, si permite accesul la fonduri de circa 362 milioane de dolari, care vor fi utilizate numai in cazul unor crize economice neprevazute.

Principalele obiective ale programului sint reducerea deficitului de cont curent, in acest an, la 5,5% din PIB, fata de 5,8% din PIB anul trecut, precum si diminuarea ratei inflatiei de la 14,1% la 9% in acest an. Inflatia ar urma scada la 6% anul viitor si la 4% in anul 2006.

De asemenea, memorandumul stabileste ca obiective obtinerea unei cresteri economice de 5% in urmatorii ani si un deficit bugetar de 2,1% din PIB in acest an, fata de 2,4% din PIB in 2003.

Prima revizuire a acordului va avea loc la sfirsitul lunii iulie, atunci cind vor fi disponibile si primele date preliminare privind evolutia indicatorilor macroeconomici in prima jumatate a anului.

Raportul echipei FMI va fi discutat in board-ul institutiei in luna septembrie sau la inceputul lunii octombrie.

Conducerea FMI a recomandat in cadrul discutiilor privind Articolul 4 (Consultari macroeconomice) continuarea procesului de restructurare, precum si imbunatatirea guvernantei pe linia Justite si Administratie Publica.

Tanasescu a mentionat ca Romania va incheia, joi, negocierile cu Banca Mondiala pentru primul Program de Ajustare Programatica (PAL).