Reducerea impozitului pe profit la 18% si a contributiilor la asigurarile sociale cu minim 4%, precum si introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor persoanelor fizice de 14-15% sunt principalele solicitari de reducere a fiscalitatii pe care cea mai puternica organizatie a oamenilor de afaceri, Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), le-a adresat autoritatilor.

Ei considera ca reducerile de taxe anuntate de Ministerul Finantelor sunt insuficiente si prea mici pentru a se putea vorbi cu adevarat despre o relaxare fiscala.

Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca in acest moment exista un dezechilibru in relatia dintre Guvern, sindicate si patronate, in defavoarea celor din urma, dezechilibru pe care patronii incearca sa-l inlature prin strangerea randurilor si infiintarea acestei Aliante.

Dupa 1992 s-au infiintat foarte multe organizatii patronale care au fost incapabile sa gestioneze si sa promoveze interesele oamenilor de afaceri. Poate de aceea avem acum un Cod fiscal conceput de guvern si un Cod al muncii realizat de sindicate , a declarat ieri George Copos, presedintele ACPR. Copos este patronul grupului de firme Ana.

La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), membra a ACPR, spune ca acest dezechilibru intre reprezentarea muncii si cea a capitalului se vede inclusiv in Parlament. De exemplu, sindicalistii pot fi alesi in Parlament, dar acest lucru nu le este permis si patronilor , a mai spus Pogonaru.

In ceea ce priveste fiscalitatea, Pogonaru sustine ca Romania este campioana taxarii fortei de munca , iar nivelul contributiilor la asigurari sociale este o rusine .

Dinu Patriciu, presedintele Initiativei Europene a Mediului de Afaceri (IEMA), de asemenea membra a ACPR, cere masuri curajoase din parte guvernului in domeniul reducerii fiscalitatii.

Orice guvern ar veni la putere va trebui sa creasca viteza trenului cu care Romania se indreapta catre Uniunea Europeana. Romania are potentialul de a atinge o crestere economica de 10% pe an, dar numai daca se iau masuri curajoase de crestere printre care se numara si scaderea fiscalitatii , a declarat Patriciu, care este presedintele si principalul actionar al grupului petrolier Rompetrol.

El a adaugat ca Romania ar trebui ca in acest moment sa aiba toate impozitele la un nivel mult mai mic decat cel din statele vecine.

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, a anuntat, recent, ca impozitul pe profit va fi diminuat, anul viitor, de la 25% la 19%, iar contributiile pentru asigurari sociale vor scadea de la 49,5% la 47,5%. De asemenea, cota minima de impozitare a veniturilor persoanelor fizice va scadea de la 18% la 14%, iar cota maxima va fi redusa cu doua puncte, la 38%.

Cotele intermediare vor fi eliminate, cu exceptia celei de mijloc, de 26%.

Gilbert Wood, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC) - asociatia celor mai importante companii straine, cu investitii totale de peste sapte miliarde de dolari a declarat ca sustine initiativa infiintarii ACPR si ca spera ca Alianta sa fie capabila sa echilibreze dialogul tripartit si sa ii ajute pe ceilalti doi parteneri, sindicatele si guvernul, sa invete lucrurile elementare ale

economiei de piata.

Un guvern nu poate sa aiba gandirea a mii de angajatori, iar membrii Executivului nu au experienta in domeniul afacerilor si nu cunosc problemele cu care se confrunta patronii din Romania , a declarat Wood.El a adaugat ca reprezentantii sindicatelor critica nejustificat patronatele cu privire la modul de gestionare a contributiilor achitate de angajatori.

Sindicatele nu considera ca guvernul este cel responsabil de gestionarea contributiilor si se indreapta impotriva angajatorilor , a mai declarat presedintele FIC.

Gilbert Wood sustine ca principala si fundamentala diferenta dintre angajatii romani si cei din Occident este usor de masurat prin fluturasul de salariu.

Angajatul din Occident incepe sa citeasca fluturasul din partea stanga, acolo unde este trecut salariul brut, apoi se uita la toate retinerile - impozit, somaj etc. - si nu este prea fericit cand vede cat i se ia din banii lui - pentru ca el considera ca salariul brut reprezinta banii lui.

Pentru angajatii romani citirea fluturasului incepe din partea dreapta, acolo unde este trecut salariul net. In Romania, angajatii trebuie sa se desprinda de salariul net si sa se uite mai mult la brut pentru ca numai dupa ce vor face acest lucru vor incepe sa se implice mai mult in reducerea contributiilor , a explicat Wood.

Alianta se bucura si de sustinerea unei alte organizatii a oamenilor de afaceri straini cu investitii de peste opt miliarde de dolari - Camera de Comert Americane (AmCham). Roberto Musneci, presedintele AmCham, a declarat ca Romania are nevoie de o organizatie patronala puternica.

Nu putem sa dezvoltam un dialog social sanatos fara o organizatie patronala puternica. Acest lucru este vital pentru toti investitorii, indiferent ca sunt romani sau straini. De aceea, AmCham isi incurajeaza membrii sai sa intre in Alianta Confederatiilor Patronale din Romania. Avem cinci luni pentru a dezvolta un dialog sanatos, pentru a lucra impreuna , a mai spus Musneci.

Ma bucur ca avem alaturi de noi si oamenii de afaceri straini care au curajul de a spune lucrurilor pe nume. Din pacate, noi, patronii romani, nu avem inca acest curaj , a spus Copos.

Miscarea patronala este extrem de divizata existand foarte multe organizatii. Practic, acum cativa ani, orice om de afaceri mai puternic si la moda isi facea propria organizatie patronala, care nu reprezenta interesele unui grup mai mare de investitori.

In aceste conditii, patronatele nu au fost un partener puternic in discutiile cu guvernul si sindicatele. Altfel spus, oamenii de afaceri nu au avut un cuvant greu de spus in realizarea politicii fiscale sau in privinta reglementarilor referitoare la piata muncii, chiar daca ei erau cei mai afectati de deciziile luate.

Alianta Confederatiilor Patronale din Romania a fost infiintata in luna aprilie a acestui an si reuneste Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) presedinte George Copos, Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC) presedinte Lucian Boghiu, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO) presedinte Marcel Florescu, Asociatia Romana a

Bancilor (ARB) presedinte Radu Gratian Ghetea, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) presedinte Florin Pogonaru si Initiativa Europeana a Mediului de Afaceri (IEMA) - presedinte Dinu Patriciu.

Lucian Boghiu, presedintele CPISC - care grupeaza Federatia patronala Energetica, Federatia patronala Petrol si Gaze, Patronatul Apelor Minerale, Patronatul din minerit, Patronatul producatorilor de tehnica militara, Patronatul Serviciilor din Iluminatul Public, a raspuns criticilor care au sustinut ca societatile pe care le reprezinta, majoritatea cu capital de stat, nu au ce cauta intr-o

alianta patronala.

Legea patronatelor prevede ca patronul este persoana juridica inmatriculata sau persoana fizica autorizata potrivit legii care administreaza si utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, in scopul obtinerii de profit si care angajeaza munca salariata , a spus Boghiu.

Oficialii Aliantei au declarat ca aceasta reuneste peste 60% din angajatii la nivel national si participa la formarea a peste jumatate din produsul intern brut si ca prin aceasta Alianta reprezentativitatea miscarii patronale se va schimba radical pentru ca aceasta va deveni unitara.

De la 1 iulie, ACPR a devenit membru asociat al Uniunii Confederatiilor Industriasilor si Patronilor din Europa a carei misiune este sa reprezinte organizatiile membre ca un tot, in special in relatiile cu institutiile europene .

Mesajul nostru catre celelalte confederatii patronale este ca suntem deschisi oricarei propuneri si ca vom discuta cu oricare dintre acestea in perioada urmatoare , a mai spus Copos.