Intr-un interviu acordat cotidianului sucevean "Crai Nou", IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, arata ca Stefan cel Mare a adunat, la Putna, numerosi credinciosi, dar ca "s-a intristat cand a vazut ca, la ordinul conducerii actuale a tarii, au fost opriti acesti credinciosi, acesti tineri sa intre in incinta manastirii, au fost opriti cu brutalitate, au fost tratati ca niste

teroristi, ca niste borfasi". Inaltul ierarh a admis ca, in conditiile in care la Putna au fost prezente numeroase personalitati politice, trebuia sa fie adoptate unele masuri de protectie, dar ca acestea nu ar fi trebuit luate in incinta manastirii, ci la punctul de triere, la Bivolarie. "Dar ca sa pui in incinta manastirii, la poarta, doua puncte de control corporal este o jignire.

Si, mai ales, pe cine sa controlezi? In primul rand, pe tinerii studenti, pe care, mai intai, i-au oprit sa intre in manastire; acesti tineri cu suflete curate care, dupa ce au participat la Sfanta Liturghie si s-au impartasit la Suceava, au luat drumul Putnei, cu inimi curate. Pe acestia au vrut sa-i controleze. Ei au strabatut drumul trei zile.

Cum sa-i controlezi? Parca era la un centru militar, la Pentagon sau NATO", a spus IPS Pimen. Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a apreciat ca, daca liderii tarii "au avut teama", nu ar fi trebuit sa vina la Manastirea Putna si a exemplificat cu participarea, la implinirea a cinci sute de ani de la ridicarea bisericii Manastirii Putna, a fostului lider comunist Nicolae Ceausescu.

"Ce trebuiau sa faca? Ceea ce a facut Ceausescu. A fost intelept. A venit cu cateva zile inainte, a vizitat, cum se spunea atunci, a inaugurat ciclul de sarbatori cu ocazia implinirii a cinci sute de ani de la punerea temeliei bisericii de la Putna. Ce a insemnat aceasta vizita? Un numar mare, foarte mare de oameni, tineri si batrani, au venit la Putna; mai mult ca de obicei.

Deci, prin vizita lui Ceausescu, oamenii au fost adunati, chemati la Putna. Prin vizita conducerii de azi au fost inlaturati de la Putna, izgoniti din incinta manastirii.

Au ramas spatii goale, care puteau sa-i incapa pe toti cei care au vrut sa vina la Putna cu suflet romanesc si crestinesc", a mai spus IPS Pimen, care a subliniat ca masurile de paza si protectie "politienesti, barbare" au fost "o intinare, o desconsiderare a sentimentelor religioase si patriotice ale poporului nostru roman".

Inaltul ierarh a mai spus ca, daca aveau semnale ca exista anumite pericole la adresa lor, conducatorii trebuiau sa-si amane vizita si sa lase pelerinii "sa-si marturiseasca credinta". "Insa ei au urmarit un capital electoral, ei sunt straini de aceste sentimente religioase si patriotice.

Ei sunt o ramasita a Partidului Comunist", a spus IPS Pimen Suceveanul, aratand ca, daca actualii conducatori sunt alesi ai acestei tari, "de Dumnezeu sunt ingaduiti". "Daca sunt alesi, asta-i taina lui Dumnezeu, ca pe noi sa ne intelepteasca, sunt alesi ca sa se arate unde duce necinstea si necredinta cu care ei se inconjoara.

Este adevarat ca sunt alesi, dar aceasta nu justifica faptele lor nedemne", a mai spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a mai criticat si indecizia Guvernului, care a adoptat initial o hotarare prin care intregului program de comemorare a domnitorului Stefan cel Mare; se alocau aproape o mie de miliarde de lei, cea mai mare parte pentru reabilitarea drumurilor dintre manastirile din judetul Suceava, iar apoi, prin alta hotarare, s-a decis sa se aloce aproximativ o suta de

miliarde de lei. "Nu s-a vrut ca sa se faca ce era strict necesar pentru ca nu sunt constienti de ceea ce inseamna aceasta parte a tarii. Si atunci a fost foarte usor sa-si calce cuvantul, sa calce hotararea", a spus IPS Pimen.

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a apreciat ca "oricare alt premier, oricare alt presedinte ar fi avut tara la acest soroc sfant, nu s-ar fi intamplat ceea ce s-a intamplat acum".

"Domnul presedinte Iliescu este un om care, intr-adevar, este convins de doctrina lui comunista si care n-are sentimentul proprietatii particulare, private, ceea ce nu poate sa conceapa mintea nimanui, iar domnul Nastase este un om foarte mandru", a spus IPS Pimen. Inaltul ierarh a mai spus ca este mahnit ca tara are astfel de conducatori. "Este o mahnire.

Nu poate sa fie ura, pentru ca inseamna ca m-as impartasi cu nevrednicie, ci este o compatimire, este o durere mare in sufletul meu, pentru faptul ca am avut de-a face cu niste oameni care erau membri de partid comunist, dar erau cu sentimente frumoase sau lasau poporul sa se manifeste, asa cat se putea si atunci", a mai aratat IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor.