BRD-Groupe Societe Generale, a doua mare banca de pe piata, ar vrea sa crediteze intr-o masura mai mare companii de stat, fata de o pondere de numai 7% din totalul creditelor in prezent.

" In mod traditional, ponderea creditelor acordate de BRD unor societati cu capital de stat este limitata la nivelul intregului portofoliu de credite. Vrem insa sa o majoram, desi greutatea BCR pe aceasta piata constituie o problema ", a declarat pentru ZF Patrick Gelin, directorul general al BRD.

Ponderea creditelor acordate de BRD clientilor privati se ridica la ceva mai mult de 30% din totalul portofoliului. " Acest procentaj a cunoscut o crestere puternica in ultimii trei ai, iar tendinta trebuie sa continue ", spune Gelin.

Pe ansamblu, cota BRD din piata creditului este de 17%. " Exista insa anumite aspecte care determina particularitati importante : detinem un segment mediu din piata creditului imobiliar pentru ca noi am hotarat sa urmam o strategie prudenta ; in acelasi timp, oferim credite de consum in valuta numai in mod marginal.

Avem in schimb o pozitie solida pe piata creditelor de consum in lei ", a declarat Gelin.

El spune ca anul acesta ar trebui sa aduca o tendinta de ameliorare a cotelor de piata in ansamblu, pe seama initiativelor bancii de promovare comerciala a diferitelor produse si servicii.

Directorul BRD afirma ca este dificil de facut o judecata globala privind cotele de piata. " Fiecare banca poate adopta politici diferite pentru anumite segmente; de altfel, statisticile BNR sunt adesea insuficient de detaliate in aceasta privinta ", spune Patrick Gelin.

Anul trecut, BRD a inregistrat un usor declin al ponderii detinute in totalul activelor din sistemul bancar. " Nu sunt sigur ca activele constituie un bun element de referinta ; ar trebui analizata natura acestora, repartitia si valoarea reala ", afirma Gelin.

El crede ca structurarea cotelor de piata pe anumite produse si servicii este mult mai relevanta.

" Sigur ca intrarea pe piata a unor noi jucatori, precum si politica de cote de piata a anumitor banci au incidenta asupra repartizarii activelor intre concurenti ", afirma directorul BRD.

Banca tinde sa-si extinda constant aria de acoperire a segementelor potentiale neexploatate inca si unde cererea pentru anumite produse si servicii dedicate sau mai sofisticate trebuie construita de la zero.

" Anul acesta, BRD s-a lansat pe doua piete pe care noi le consideram foarte importante : private banking si piata tinerilor. Din considerente diferite, ambele sunt piete cu viitor ", a declarat Gelin.

La sfarsitul primaverii, BRD a deschis o agentie specializata in servicii dedicate clientilor de top, cu nevoi speciale de consiliere si support pentru administrarea banilor.

Gelin estimeaza ca in 2004, cresterea activitatii bancii va veni probabil din zona clientilor persoane fizice, in special a creditarii acestora, in conditiile cresterii nivelului de trai al populatiei.

Directorul BRD nu este prea optimist in privinta tendintei de scadere a dobanzii la creditul in lei, si cu atat mai putin a marjelor dintre dobanzile la credite si cele la depozite, aflate la un nivel foarte ridicat, in medie de zece puncte procentuale.

"Tendinta ar trebui sa fie de scadere a marjelor, insa foarte moderata, tinand cont de costul ridicat al resurselor atrase de banci ", spune Patrick Gelin.

El crede ca este de asteptat continuarea primului pas facut de BNR in reducerea dobanzii de interventie.

In opinia sa, preferinta neta a pietei pentru creditul in valuta, din cauza dobanzii ridicate la lei, induce un risc important in sistem, atat prin expunerea clientilor persoane fizice, dar si a companiilor fara activitati de export, dar care iau credite in valuta, mai ieftine, pentru a-si acoperi nevoi de finantare in lei.

BRD a fost prima banca de pe piata care a recurs, in luna aprilie, la o emisiune de obligatiuni, pe trei ani, pentru a-si asigura resurse de finantare certe, in concordanta cu tendinta de extindere a maturitatilor la creditele acordate.

Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat emiterea de obligatiuni in limita unui plafon de 1.500 miliarde de lei, care nu a fost insa atins valoarea primei emisiuni fiind limitata la 500 miliarde de lei. " Deocamdata, pe termen scurt, nu avem in vedere o a doua emisiune ", spune Gelin.

BRD a incheiat primul trimestru cu un profit net de 839 miliarde lei, cu 136,6% mai mult fata de perioada similara a anului 2003.

Actiunile BRD sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti, cursul inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri fiind de 27.700 lei/titlu.

Guvernul a hotarat, la sfarsitul lunii martie, ca vanzarea actiunilor pe care statul le mai detine la BRD, reprezentand 7,32% din capitalul social, se va realiza catre unul sau mai multi investitori, persoane juridice, romane sau straine, prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile.

Comisia de privatizare urmeaza sa selecteze o firma specializata care va intocmi raportul de evaluare.

De asemenea, AVAS va aproba la recomandarea comisiei de privatizare, procedura de selectare a firmei de specialitate, criteriile de evaluare a ofertelor si continutul minimal al raportului de evaluare si al dosarului de prezentare.

Patrick Gelin spune ca eventualul interes al Societe Generale pentru pachetul de 7,32% tine de o decizie " care apartine in totalitate actionarului nostru majoritar " .