La inceput au fost doar convorbirile telefonice. Au urmat tonurile de apel, jocurile, agendele tip organizator personal, si alte mici asemenea functii utile sau doar distractive. Acum, telefonul mobil si-a fixat un nou obiectiv. Micul sau ecran va gazdui, in curand, programe TV transmise in direct.

Televiziunea mobila, asa cum este numita noua tendinta a erei digitale, a mai fost incercata pana acum, insa niciodata cu mare succes.

Printre cele mai mari impedimente se numara asigurarea unei receptii de calitate atunci cand posesorul telefonului se afla in miscare, problema alimentarii cu baterii pentru un timp cat mai lung, si dificultatea (sau lipsa de obisnuinta) in a privi un program de televiziune pe un ecran atat de mic.

Intr-adevar, la prima vedere televiziunea mobila nu este decat un pas firesc, care trebuie facut in continuarea proiectului de succes al televiziunii digitale. Insa cele doua nu sunt deloc la fel de usor de implementat.

Cea mai mare diferenta dintre televiziunea digitala si cea mobila este ca prima ruleaza in casele noastre, unde avem o sursa de energie permanenta si o zona ideala pentru receptia semnalului, acoperisul cladirii , este de parere Mark Squires, reprezentant al liderului producatorilor de telefoane mobile la nivel mondial, Nokia.

Se cunoaste faptul ca ecranele TV au o mare foame de energie electrica. In cazul televiziunii pe telefonul mobil, lumina de fundal a ecranului si difuzorul vor trebui sa functioneze in permanenta, ceea ce duce inevitabil la consumarea rapida a bateriei, spun specialistii.

Insa tot ei sunt cei care cauta solutii. Una dintre cele mai ingenioase propuneri pare a fi aceea a emisiei prin metoda time-slicing , ceea ce ar face ca aparatul sa nu receptioneze semnal in continuu, ci numai din cand in cand.

Time-slicing este o metoda prin care bateria telefonului va rezista mult mai mult timp, pentru ca ea nu va functiona in continuu , a explicat Mark Squires.

Ceea ce se intampla, de fapt, este ca telefonul receptioneaza semnalul in fragmente scurte si foarte intense, iar in intervalul dintre aceste fragmente, el practic se inchide complet in afara, evident, de ecran si difuzor , a spus el.

Pentru utilizator acest lucru nu este vizibil. El vede programul ca si cum ar fi transmis continuu, dar de fapt telefonul se afla in stand-by majoritatea timpului , a explicat Squires.

Un alt impediment serios in calea dezvoltarii televiziunii pe mobil este costul suportat de utilizatorul final. Coreea si Japonia sunt printre tarile care au studiat cel mai mult implementarea acestei tehnologii. Insa desi reteaua 3G coreeana este competitiva din punct de vedere tehnic, costurile de operare raman mari.

Prima oara m-am uitat la TV pe telefonul mobil cand am fost la pescuit , a spus Noh Eun Kyung, un utilizator de mobil din Coreea. Se difuza un episod din serialul meu favorit, si l-am urmarit pe ecranul telefonului .

Televiziunea mobila este la indemana si in acelasi timp distractiva, insa foarte scumpa. M-am uitat doar 45 de minute si m-a costat 50 de dolari , a spus Kyung.

Specialistii sunt de acord ca si natura continutului va fi specifica acestui nou mediu.

Ne asteptam ca in mediul mobil televiziunea sa fie altfel decat asa cum o stim astazi , a spus Steve Turner, reprezentant al Philips Semiconductors. Nu vor fi transmise toate canalele pe care le prindeti acum pe TV-ul de acasa, ci doar programele care prezinta interes mare pentru dumneavoastra. Poate fi sport, muzica, orice, insa va fi ceva pentru care nu sunteti dispusi sa asteptati.

In prezent exista mai multe moduri de a transmite semnal TV catre telefonul mobil. In primul rand e vorba de reteaua 3G de mare viteza, insa specialistii testeaza si transmisia prin satelit, precum si banala emisie terestra.

Televiziunea mobila este cu siguranta unul dintre serviciile viitorului, insa dificultatile tehnice si economice vor mai face probabil sa treaca un timp pana cand o vom vedea la lucru pe scara larga.