Sub palmier in Mallorca sau in muzeu in Franta? Trei ore de zbor cu avionul sau trei zile cu autocarul? Concediu de 500 de euro, de 1.000 sau de 2.000?

Pentru unele persoane organizarea unei concediu in strainatate este o adevarata intreprindere, iar strangerea de informatii - de la cazare, masa, pana la taxele de autostrada si intrarile la obiectivele turistice - le fac demne de competentele unui serviciu de informatii.

Exista turisti care stau si calculeaza si recalculeaza costul vacantei la fiecare centima de euro, si unii care nu vor sa-si bata capul cu organizarea, vor sa plateasca si sa plece cat mai repede.

"Turistii romani sunt inca atenti la pret. Unii sunt foarte nehotarati si dupa ce si-au ales o excursie se razgansdesc complet, fie ca si-au schimbat perioada de concediu, sau vor altceva", spun reprezentantii din turism.

Oricum, cert este ca numarul celor care isi petrec concediul in strainatate este in crestere, spun reprezentantii agentiilor de turism. Aceasta se datoreaza, pe de o parte, datorita cresterii veniturilor medii ale populatiei, si pe de alta parte scaderii tarifelor unei vacante in strainatate, ca urmare a introducerii curselor charter (cu avioane inchiriate de agentii).

Reprezentantii agentiilor se asteapta la o crestere cu cel putin 15% a traficului turistic in srainatate in acest sezon, comparativ cu cel din 2002.

Chiar daca ofertele turistice suna de genul "Grecia cu 200 de euro", sau "Spania cu 500 de euro", costul real al concediului este altul, pentru ca acest pret se adauga alte cheltuieli previzibile sau nu - cheltuielile cu masa (pentru ca adesea ofertele include numai mic dejun sau demipensiune), cu intrarile la diverse obiective turistice, cu asigurarea cu taxele de drum si alte taxe pe care

nimeni nu le ia in calcul initial.