Principalii operatori de telefonie mobila din Romania se intrec in oferte pentru posesorii de laptop care intentioneaza sa se conecteze la Internet fara fir in afara biroului, un serviciu extrem de tentant pentru oamenii de afaceri, dar care cu siguranta va fi o atractie si pentru pasionatii de Internet si jocuri.

Cum vanzarile de laptopuri cresc puternic, salul fiind de peste 100% pe primul trimestru al 2004, operatorii de telefonie mobila devin tot mai interesati de acest segment al afacerilor, care poate genera incasari serioase pe termen lung.

Pana acum, cel mai utilizat sistem este GPRS, serviciu disponibil tuturor abonatilor GSM si care permite accesarea Internetului si citirea e-mailului, la o viteza de 53,6 kbps, comparabila cu sistemul de acces dial-up. Solutia oferita de Zapp, care foloseste tehnologia CDMA - concurentul american al GSM - urca viteza de acces la Internet in medie la 200-300 kbps.

Exista de asemenea de la Connex si Orange si oferta de conectare prin unde radio (WiFi), care permite accesarea Internetului la viteze mult mai mari, dar care este limitata la zonele acoperite (in general in hoteluri).

Pentru utilizatorii de GSM este disponibil si clasicul sistem de accesare prin telefonul mobil (CSD - Circuit Switched Data - cu taxare la minut, viteze de 9,6 kbps), care are si o varianta imbunatatita, HSCSD.

In acest context, Orange a lansat saptamana aceasta o noua oferta pentru posesorii de laptop. Pachetul Mobile Office Card permite accesarea Internetului in orice locatie, prin sistemul GPRS. Operatorul mobil ofera celor interesati un card de date Sony Ericsson (PCMCIA), precum si o aplicatie dezvoltata de specialistii companiei si care trebuie instalata pe computer.

Se poate utiliza de asemenea sistemul clasic de accesare a Internetului, CSD, dar si reteaua WiFi, in locurile cu acoperire, pentru a transfera mai rapid documentele in reteaua companiei. Mobile Office Card este prietenos cu utilizatorul, toate configurarile speciale fiind deja realizate de specialisti. Interfata este extrem de usor de utilizat, iar cardul se introduce direct in laptop .

Connex ofera clientilor sai de asemenea optiuni de conectare la Internet, prin GPRS, dar si prin varianta imbunatatita a CSD (HSCSD - High Speed Circuit Switched Data) si prin tehnologia WiFi in locurile unde exista acoperire (6 hoteluri, din care unul la Sinaia si doua in Mamaia, la Romexpo si la complexul Lac de Verde).

Concurenta va creste insa, o data cu multasteptata lansare a retelelor de comunicatii mobile de ultima generatie (3G). Tehnologia permite accesarea Internetului la viteze de 384 kbps, ceea ce va facilita videoconferintele si transferul rapid al fisierelor. In Romania, Siemens a anuntat ca pregateste deja o astfel de retea insa se asteapta in continuare licitatia pentru licente.

Orange a anuntat de asemenea ca pregateste o noua tehnologie, EDGE, care va ridica viteza de accesare a Internetului la un nivel comparabil cu 3G. Cu toate acestea este un sistem intermediar, cu alte cuvinte 2,5G. Pe de alta parte insa, Zapp pregateste lansarea Ev-Do, sistem care asigura trasferul de date la viteze de 2,4 Mbps si care este o tehnologie 3G.

Connex, care si-a upgradat retelele in 2002 cu tehnologie Nortel Networks, are asigurata de asemenea migratia spre 3G, echipamentele fiind compatibile.