Regizorii Lucian Pintilie si Titus Munteanu, publicista Eugenia Vodã si compania de distributie New Films au fost premiati, marti, de Asociatia Criticilor de Film din cadrul Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN) pentru performantele lor din 2003.

Lucian Pintilie a primit premiul "Litera" pentru carte de cinema, pentru volumul "Bricabrac", apãrut la editura Humanitas.

El a precizat cã nu obisnuieste sã onoreze galele de decernare a unor premii, dar in acest caz a fãcut o exceptie deoarece a auzit cã va fi premiatã si Eugenia Vodã pentru care are "o lungã si contradictorie afectiune".

Pintilie chiar l-a sfãtuit pe Mihnea Gheorghiu, presedintele UCIN, sã scrie o carte de memorii, insã indemnul sãu a fost respins de Gheorghiu pe motiv cã o astfel de carte ar provoca "supãrarea prietenilor si bucuria inamicilor".

Premiul "Ion Cantacuzino" pentru publicisticã de cinema a revenit Eugeniei Vodã. Ea a tinut sã precizeze cã afectiunea pentru Pintilie este reciprocã, "insã nu contradictorie, ci constantã". "Mã simt ca un elev de liceu care a primit o notã de zece si nu stie din ce motiv. Nu stiu ce v-a apucat", a adãugat ea.

Premiul de debut a fost primit de Titus Munteanu pentru filmul "Examen". "Nu sint prea multumit de premiul acesta. As fi vrut sã mai am vreo zece «debuturi» pinã acum. Sper sã nu iau pentru acelasi film, peste 20 de ani, premiul pentru intreaga activitate", a spus regizorul.

Compania New Films a fost premiatã pentru distribuirea in Romania a filmului "Vorbeste cu ea" ("Hable con ella“), in regia lui Pedro Almodovar.

Sfirsitul ceremoniei a fost rezervat unei scrisori din partea secretarului de stat din Ministerul Culturii si Cultelor Ion Antonescu, referitoare la accesul gratuit in institutii de culturã de care vor beneficia pensionarii din cinematografie.

Accesul gratuit al pensionarilor care au activat cel putin zece ani in domeniul cultural-artistic este reglementat de o Hotãrire de Guvern adoptatã in luna martie.