La un an dupa ce a vandut Microsoft tehnologia RAV Antivirus, producatorul software GeCad a pus in functiune ePayment, primul sistem de plata online destinat magazinelor care activeaza in Internetul romanesc si detinatorilor de carduri in lei.

Sistemul are ca scop usurarea tranzactiilor efectuate pe Internet si cresterea gradului de incredere in comertul online, atat in randul consumatorilor, cat si in cel al vanzatorilor. Astfel de sisteme de plati pe Internet, existente in Statele Unite, lipseau pana acum din peisajul Internetului romanesc, in ciuda mai multor tentative de a realiza o astfel de solutie.

Tehnologia pentru plati online - disponibila pe www.epayment.ro - este destinata in principal celor care desfasoara activitati comerciale pe Internet.

Proprietarii de magazine virtuale sau cei care furnizeaza servicii ce pot fi platite pe Internet pot apela la acest sistem pentru a-si creste vanzarile si pentru a avea siguranta ca o comanda efectuata pe Internet este reala si ca nu vor exista probleme privind plata sau discutii privind legitimitatea ei.

Epayment poate fi accesat de orice detinator de card bancar (la ora actuala cam 5 milioane in Romania), iar cei care dispun de carduri Visa sau Mastercard beneficiaza de garantii de securitate suplimentare, prin tehnologia 3D Secure.

Marile organizatii de plati prin card, precum Visa si Mastercard, incearca de ani de zile sa gaseasca sisteme de securizare a tranzactiilor pe Internet, dupa ce nivelul fraudelor in acest domeniu crease o adevarata industrie "neagra".

Noile sisteme de securitate, "Verified by Visa" si "Mastercard SecureCode", se bazeaza pe adaugarea unui cod pin, exact ca la bancomat, care sa fie cunoscut doar de utilizatorul cardului. Tehnologia a fost implementata cu sprijinul procesatorului roman de carduri Romcard si in sistemul ePayment.

Toate componentele sistemului de plata sunt securizate si encriptate pentru ca informatiile sa nu poata fi accesate de altcineva decat persoanele in masura sa faca acest lucru. Nici o informatie legata de client sau tranzactie nu se stocheaza pe serverele magazinelor online, ci ele se duc direct la banca, unde riscurile sunt reduse la maximum.

Posesorii de afaceri pe Internet care doresc sa beneficieze de aceasta unealta speciala de plata vor plati o taxa de inscriere in sistem, o taxa lunara administrativa si o serie de comisioane in functie de vanzari si domeniul de activitate. "Daca nu vand nimic prin ePayment, nu platesc nimic", a spus omul de afaceri Radu Georgescu, actionarul companiei GeCad.

Pentru utilizator, sistemul este important pentru ca nu aduce nici un fel de cost suplimentar. Cine are card bancar, trebuie doar sa sune la banca si sa il activeze pentru tranzactii online. Cine doreste sistemul securizat, trebuie sa dispuna de card Visa sau Mastercard si poate adera automat la acest program. Nu se percep comisioane pentru aceste servicii.

De altfel, nici pentru vanzarile online nu se taxeaza nimic in plus fata de magazin. Preturile sunt aceleasi ca la vitrina, aceasta fiind una dintre conditiile esentiale ale acestui program.

Pana acum, doua magazine virtuale au integrat acest sistem. Twister.ro, site care apartine distribuitorului de echipamente IT Tornado Sistems, si eName.ro, furnizor de servicii de gazduire a site-urilor de Internet. "Este o activitate profitabila pentru noi", a declarat Adi Mantoiu, marketing manager al Tornado.

"Pentru orice comerciant este important sa primeasca notificare atunci cand s-a depus comanda si atunci cand s-a efectuat plata", a explicat la randul sau Daniel Toma de la eName.ro. Mai mult, companiile care se inscriu in acest program pot beneficia si de promovare online pe site-urile Mastercard si Visa. "Costul participarii depinde de serviciile alese de magazin din pachetul oferit de noi.

Toate se traduc de fapt in comisioane, care sunt negociabile", a spus Radu Georgescu.

Pana acum, compania GeCad a investit in acest proiect peste 100.000 de dolari, iar Radu Georgescu a apreciat ca se vor mai investi peste 250.000 de dolari pentru a iesi cu aceasta solutie de plati online si pe pietele straine. "Intentia noastra este de a iesi cu produsul pe piata internationala peste aproximativ un an", a apreciat el.

Deocamdata, toate tranzactiile se vor realiza prin intermediul Bancii Tiriac. Sistemul de securizare al platilor online a fost implementat si de Raiffeisen Bank si Banca Comerciala Romana. Conform Romcard, peste 700.000 de utilizatori s-au inrolat deja in acest program de securizare a platilor realizate pe Internet.