"SNP Petrom poate aplica programe de restructurare, anterior sau ulterior transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor care fac obiectul contractului prevazut la art.2 (n.n. - vanzarea pachetului de 33,34% din actiuni catre OMV), prin constituirea uneia sau mai multor societati cu raspundere limitata la care SNP Petrom va fi asociat unic sau asociat principal.(...).

La respectivele societati comerciale, aportul in natura va fi constituit, conform contractului, din bunuri proprietate a SNP aferente rafinariei si complexului petrochimic Arpechim, fabricii de ingrasaminte Doljchim, campului petrolier Suplacu de Barcau, precum si unele statii de alimentare cu carburanti", se arata in hotarare.

Documentul aproba, de asemenea, raportul privind activitatea Comisiei de privatizare si a Comisiei pentru negocierea privatizarii SNP, care isi vor inchea activitatea la data semnarii contractului cu OMV.

Mentionam ca acele trei anexe la care face referire Hotararea de Guvern nu au fost publicate in "Monitorul Oficial". Anexele 1 si 3 se afla la dispozitia MEC, iar anexa 2 a fost transmisa si Grupului OMV.

Guvernul a aprobat o Hotarare privind unele masuri pentru privatizarea SNP Petrom, care da unda verde contractului cu grupul austriac OMV, ce urmeaza sa fie semnat vineri.

Contractul va avea ca obiect vanzarea unui pachet de actiuni reprezentand 33,34% din actiunile SNP si majorarea capitalului social prin aport de capital, concomitent cu plata actiunilor cumparate, astel ca investitorul strategic sa detina 51% din actiunile companiei.

Potrivit actului normativ publicat in "Monitorul Oficial", se aproba prelungirea cu 12 luni a termenului contractului de servicii financiare incheiat intre Ministerul Industriilor si Resurselor si consortiul format din Credit Suisse First Boston Ltd. si ING Bank NV London Branch, in vederea privatizarii SNP Petrom.

Ministerul Economiei si Comertului, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, va fi mandatat sa semneze actul aditional la contractul de servicii financiare.

"La societatile nou-infiintate, aportul in natura va fi constituit din bunuri proprietate a SNP, aferente rafinariei si complexului petrochimic Arpechim, fabricii de ingrasaminte Doljchim, campului petrolier Suplacu de Barcau, precum si unele statii de alimentare cu carburanti."

BERD va prelua 5% din actiunile SNP

Consiliul Directorilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat, ieri, in unanimitate, proiectul privind preluarea unei participatii de pana la 5% din capitalul Petrom, prin transformarea in actiuni a unui imprumut in valoare de 73 milioane de dolari.

"Este o privatizare importanta atat pentru BERD, cat si pentru Romania, iar banca apreciaza bunele relatii avute cu Petrom pe parcursul ultimilor ani", a declarat reprezentantul departamentului de comunicare al BERD pentru Europa de Sud-Est, Jazz Singh, citat de Mediafax.

El a precizat ca nivelul pachetului de actiuni va fi determinat ulterior, in cadrul procesului de majorare a capitalului companiei petroliere. BERD va intra in actionariatul SNP concomitent cu majorarea de capital, prin care OMV va detine 51% din titlurile Petrom.

Institutia financiara a acordat Petrom, in august 2002, impreuna cu alte sase banci, un credit in valoare de 150 milioane de dolari pentru pregatirea procesului de trecere in proprietate privata si modernizarea rafinariilor companiei. Ulterior, BERD si-a desemnat un reprezentant in Consiliul de administratie al Petrom.