Orange a lansat in premiera in Romania un serviciu de acces la Internetul de mare viteza fara fir (prin unde radio) destinat utilizatorilor casnici si firmelor mici, disponibil deocamdata doar in zona rezidentiala din Baneasa.

Botezat Wirefree Broadband, noul serviciu are la baza tehnologia Wireless IP (WIP), care opereaza in frecventa de 3,5 GHz si ofera viteze de conectare la Internet de pana la 512 kbps. Pentru accesarea acestui serviciu, utilizatorii au nevoie doar de calculator (laptop sau de birou) si de un modem radio furnizat gratuit de Orange.

Costul unui abonament depinde doar de viteza de acces la Internet solicitata de utilizator, iar serviciul este disponibil numai in zona de acoperire speciala.

Serviciul Wirefree Broadband depinde de antenele de emisie instalate de operatorul de telefonie mobila, care ofera o acoperire pe o raza de aproape 2 kilometri. Semnalul ajunge si la distanse mai mari, testele aratand ca se poate accesa Internetul de mare viteza la o distanta de aproximativ 3,5 kilometri de antenta.

Deocamdana, prima antena de acest tip a fost instalata in Baneasa, acoperind zona rezidentiala Baneasa Pipera Iancu Nicolae. Urmeaza sa extindem zonele de acoperire atat in Bucuresti, cat si in alte orase mari , au precizat oficialii operatorului de telefonie mobila.

Am vizat in special utilizatorii din segmentul privat, care in prezent nu au o alta acoperire din partea furnizorilor de servicii Internet , a spus Bernard Moscheni, CEO al Orange.

Abonamentele includ trafic nelimitat pe Internet si asigura chiar si la orele de maxima utilizare o largime de banda de minimum 32kbps pentru fiecare posesor de modem. De asemenea, este inclus un cont de e-mail de 20 MB si un spatiu pentru site-ul de Internet de 20 MB.

Pentru viteza de 128 kbps, utilizatorul va plati 40 de dolari pe luna, iar daca vrea viteza de 256 kbps pretul urca la 70 de dolari. Cei care doresc cu adevarat broadband , 512 kbps, pretul este de 120 de dolari pe luna. In plus, abonatii Orange primesc o reducere de 10% la oricare dintre aceste abonamente.

Contractul se desfasoara pe minimum 12 luni, iar plata pentru primele doua luni de utilizare se face in avans.

Persoanele fizice primesc o adresa de e-mail de tipul nume@orangenet.ro si un site cu adresa www.nume.oprangenet.ro. Pentru companiile interesate exista adresa nume@companie.ornet.ro si site www.companie.ornet.ro.

Modemul radio nu este cu mult mai mare decat un pachet de Kent lung, ceea ce asigura mobilitatea in interiorul casei sau al biroului, iar utilizatorii de laptop pot iesi la o sedinta fulger in parcul de peste drum.

Responsabilii Orange au declarat ca serviciul Wirefree Broadband nu concureaza cu EDGE si nici cu tehnoogia de comunicatii mobile de generatia a treia (3G), fiind doar complementar acestora. De asemenea operatorul de telefonie mobila a confirmat faptul ca a depasit cifra de 4 milioane de utilizatori si a anuntat ca rezultatele financiare ale companiei vor fi facute publice pe 27 iulie.