Oficialii transnistreni din Rabnita, insotiti de militieni, au incercat ieri sa inchida liceul romanesc din oras, relateaza Mediafax. Cadrele didactice, elevii si parintii s-au opus acestei actiuni si nu au permis nici unui oficial transnistrean sa intre in curtea institutiei, a informat directorul liceului, Eugenia Halus.

Ea a precizat ca autoritatile locale au incercat, la sfarsitul saptamanii trecute, sa inchida institutia, iar parintii si profesorii s-au opus. "Acestia au revenit astazi (ieri, n.red.) la poarta liceului, cu intentia de a sigila cladirea.

Profesorii, parintii si elevii s-au reunit in curtea scolii si au decis sa supravegheze institutia zi si noapte, pentru a nu permite inchiderea ei de catre autoritatile transnistrene", a precizat Halus.

Transnistria sfideaza UE

Saptamana trecuta, in ciuda protestelor romanilor din regiune, autoritatile de la Tiraspol au inchis patru unitati de invatamant cu predare in limba romana din Transnistria.

Uniunea Europeana condamna actiunile militiei transnistrene indreptate impotriva scolilor cu predare in alfabet latin din Tiraspol si Tighina, se mentioneaza intr-o luare de pozitie a Presedintiei olandeze a UE data publicitatii saptamana trecuta, informeaza Europa Libera, preluata de RADOR.

Uniunea Europeana se asociaza in totalitate declaratiilor inaltului comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale, Rolf Ekeus, care a catalogat actiunile de inchidere fortata a scolilor cu predare in grafie latina din Transnistria drept epurare lingvistica, potrivit documentului.

Uniunea Europeana cere cu insistenta autoritatilor autoproclamate de la Tiraspol sa inceteze campania de intimidare indreptata impotriva copiilor care doresc sa studieze in alfabetul latin, precizeaza Presedintia olandeza a Uniunii Europene. UE cere redeschiderea imediata a scolilor cu predare in grafie latina din Transnistria, se mai mentioneaza in reactia Uniunii Europene.