Premierul Adrian Nastase va reflecta cu siguranta asupra solutiei despre care vorbea in SUA privind adoptiile internationale, a afirmat ieri seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, citat de Mediafax. In opinia sa, intre tratamentul medical si adoptie nu exista nici o legatura directa.

Scheele si-a exprimat speranta ca premierul se va informa si va discuta despre implicatiile schimbarii pachetului de legi privind adoptiile. El a afirmat in Gorj ca elaborarea legilor, in functie de cazurile dificile, extreme, va duce la adoptarea unor acte normative care nu-si ating obiectivele si n-au aplicabilitate generala.

Oficialul european a declarat ca in Basarabia a existat o astfel de abordare si s-a ajuns la situatii in care copii perfect sanatosi au fost diagnosticati cu boli grave doar ca sa poata fi operati si apoi adoptati in strainatate. "Nu spun ca se va intampla acest lucru si in Romania, dar autoritatile trebuie sa aiba grija sa nu deschida usa spre noi abuzuri", a precizat ambasadorul UE.

Scheele considera ca acei copii care au nevoie de operatie in strainatate nu trebuie neaparat sa fie ulterior adoptati in tara respectiva, intre tratamentul medical si adoptie neexistand nici o legatura directa. In opinia sa, nu ar fi bine sa se schimbe atat de repede un pachet de legi care nu a fost inca aplicat.

El spune ca pachetul legislativ respecta normele europene in domeniu si nu se refera doar la copiii institutionalizati, ci la drepturile tututor celor 5,5 milioane de copii din Romania. In definitiv, intr-o situatie inacceptabila se afla si copiii strazii sau copiii vanduti "drept sclavi" in Moldova sau in Calarasi si Ialomita, a apreciat Scheele.

Diplomatul european a amintit ca, in opinia sa, adoptia, nici macar cea nationala, nu este intotdeauna cea mai buna solutie pentru copiii care au parinti si fiecare caz trebuie verificat de trei ori pentru a se gasi cea mai buna solutie. Ambasadorul UE a vizitat ieri, in orasul Novaci (jud.

Gorj), un proiect Phare prin care s-au alocat 376 de mii de euro pentru desfiintarea unui centru de plasament pentru 94 de copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 ani si plasarea lor in case familiale.

Premierul a declarat saptamana trecuta in SUA ca o posibila solutie pentru copiii orfani din Romania care se confrunta cu probleme medicale deosebite si al caror tratament necesita cheltuieli ridicate ar fi initierea unor proiecte de legi, care sa fie aprobate de Parlament, pentru fiecare situatie in parte si prin care sa fie incredintati unor familii din strainatate.