Grupul austriac OMV va avea drept de preferinta la achizitionarea actiunilor detinute de stat la SNP Petrom dupa privatizarea companiei, daca autoritatile vor dori sa-si vanda participatia la aceasta companie.

Potrivit surselor din Ministerul Economiei, citate de Mediafax, contractul de privatizare contine o reglementare potrivit careia statul este obligat sa ofere, printr-o notificare scrisa, spre vanzare sau transfer, intreaga sa participatie catre OMV. Notificarea va cuprinde suma pe care statul doreste sa o obtina pentru actiuni, precum si termenii, si conditiile tranzactiei.

Solicitarea catre OMV nu va fi facuta, insa, daca statul va fi obligat prin lege sa renunte la participatia la Petrom, sau daca va opta pentru vanzarea actiunilor prin oferta publica. Sursele citate au precizat ca OMV va avea drept de preferinta la actiunile statului la Petrom chiar daca un investitor se va adresa MEC pentru a-si anunta interesul de preluare a titlurilor.

In cazul in care OMV nu va dori sa preia actiunile de la stat, vanzarea acestora catre un alt investitor va fi realizata la un pret cel putin egal celui exprimat in notificarea OMV.

Vanzarea uneia dintre rafinariile Petrom, dar si a combinatului petrochimic Doljchim detinut de societate ar putea avea loc mai devreme de patru ani de la data privatizarii. Potrivit memorandumului de intelegere pentru noul acord cu FMI, statul este de acord cu vanzarea Doljchim sau a unei rafinarii a Petrom.