Privatizarea Petrom a insemnat cel mai mare pret platit vreodata de un grup strain pentru o companie romaneasca. Vanzarea companiei petroliere a mai adus insa cel putin inca o doborare de record pentru piata romaneasca, la capitolul contractelor de consultanta.

Iar fericitii detinatori ai noului record sunt bancile de investitii Credit Suisse First Boston, ING Barings Ltd si casa de avocatura Linklaters, care vor incasa, conform unor surse din piata, peste 24 de milioane de dolari pentru consultanta acordata statului roman la vanzarea Petrom.

Pana anul acesta, cel mai mare contract de consultanta de pe piata romaneasca a apartinut bancii de investitii Goldman Sachs, care a incasat 9 milioane de dolari pentru consultanta acordata statului roman la privatizarea Romtelecom.

Valoarea totala a contractului de consultanta pentru Petrom reprezinta suma dintre comisionul de succes de 1,2 % din valoarea tranzactiei si partea fixa (retainer) de 1,6 milioane de dolari, spun sursele citate.

Valoarea tranzactiei este data de pretul de 669 milioane euro platit de OMV pe pachetul de 33,34% din actiunile Petrom, majorarea de capital de minim 723 milioane euro si datoriile de 292 de milioane de euro preluate de OMV odata cu achizitia companiei romanesti.

De asemenea, este posibil ca in valoarea tranzactiei sa fie inclusa si conversia in actiuni unei parti de 60 de milioane de euro dintr-un credit acordat Petrom de catre BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare).

Chiar si fara conversie, valoarea minima a contractului de privatizare (inclusiv datoriile) este de minim 1,6 miliarde euro, ceea ce inseamna un comision de succes de 19 milioane de euro, sau 23 milioane dolari, la care se adauga partea fixa de 1,6 milioane dolari.

Valoarea totala a contractului pentru Petrom va fi depasita cu greu pe piata romaneasca, avand in vedere faptul ca BCR, de exemplu, a fost evaluata la 1 miliard de dolari in cadrul primei faze a procesului de privatizare.

De asemenea, Distrigaz Sud, a carei privatizare este in desfasurare, este evaluata la circa 500 de milioane de dolari.

Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Credit Suisse First Boston (CSFB) si ai Ministerului Industriilor nu au dorit sa comenteze pe marginea contractului de consultanta.

Dintre cele 7 consortii sau banci de investitii care au candidat in 2002 pentru castigarea contractului de consultanta, principalii rivali ai consortiului CSFB - ING au fost alte doua banci de investitii de talie mondiala: Bank of America (SUA) si JP Morgan (Marea Britanie).

De altfel, JP Morgan si Bank of America au fost anuntate initial, dupa faza de preselectie, ca fiind favorite pentru castigarea contractului.

Bank of America a iesit din cursa desi avea cea mai buna oferta financiara (7 milioane partea fixa si 1 $ comision de succes) pentru ca in oferta a exprimat comisionul in dolari, nu in procente, spun surse apropiate procesului de selectie a consultantului.

Conform acelorasi surse, JP Morgan a oferit un comison de succes de 0,9% si o parte fixa de 2 milioane de dolari, obtinand un punctaj apropiat de cel al consortiului CSFB - ING.

Diferenta dintre JP Morgan si CSFB - ING a fost adusa de punctajul tehnic, calculat in functie de experienta celor doi candidati la privatizarea companiilor cu o cifra de afaceri de peste 1 miliard de dolari.

Privatizarea Petrom a fost una dintre cele mai mari tranzactii din Europa Centrala si de Est in acest an, fapt care explica lupta marilor banci de investitii pentru castigarea contractului de consultanta.

In general, peste tot in lume, in lupta pentru astfel de contracte nu conteaza numai oferta financiara si experienta ci si influenta pe care bancile o au la nivel politic sau economic in tara respectiva.

In afara de Petrom, CSFB este consultant al statului roman si pentru privatizarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, prevazuta sa fie incheiata in toamna acestui an.

De asemenea, CSFB a fost consultantul grupului italian Enel la privatizarea Electrica Banat si Electrica Dobrogea.

Desi mare pentru zona Europei Centrale si de Est, vanzarea Petrom este o tranzactie mica la nivel international, unde valoarea unei fuziuni sau achizitii poate ajunge la zeci sau sute de miliarde de dolari iar contractele de consultanta sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari.