Grupul maghiar OTP intentioneaza sa preia a doua societate de asigurari romaneasca - Asirom - in incercarea de a intra pe piata de profil si a crea un grup financiar mai puternic in Romania, spun surse aproapiate celor doua companii.

Asirom a angajat deja KPMG pentru a face o evaluare a companiei, discutiile dintre Ion Nicolae, care controleaza Asirom prin intermediul grupului Interagro, si potentialii cumparatori urmand sa inceapa in aceasta toamna, afirma sursele citate.

OTP a cumparat la inceputul acestui an RoBank insa dimensiunea bancii este considerata prea mica de grupul ungar, care este dispus sa investeasca peste 100 de milioane de euro pe piata romaneasca de servicii financiare, in plus fata de cei 47 de milioane de euro platiti pentru achizitia RoBank.

Astfel, OTP incearca sa creeze un grup financiar integrat, asigurarile fiind unul din domeniile prioritare de investitie.

Ion Nicolae, patronul Interagro, nu neaga existenta discutiilor cu OTP insa spune ca de Asirom sunt si au fost interesante in ultimii ani mai multe companii.

"Am angajat KPMG dar asta nu inseamna neaparat ca o sa vand compania. OTP este interesata dar pe langa ei mai sunt 3 - 4 firme mari. Daca va exista o oferta vom sta de vorba insa discutii cu diverse companii am tot avut in ultimii doi ani si in final nu am vandut", spune Nicolae.

Nici oficialii OTP nu au infirmat zvonurile despre interesul grupului pentru preluarea Asirom.

"OTP si-a anuntat intentia de a construi un grup financiar in Romania cand a cumparat RoBank. Pentru a-si atinge acest obiectiv, OTP va intra pe piata asigurarilor, fie achizitionand o companie fie infiintand una noua", afirma oficialii OTP.

Conform unor surse din piata asigurarilor, OTP a incercat in ultimele luni mai multe variante de a prelua o companie din domeniu, printre firmele vizate numaranduse societatile Croma si Metropol, prea mici insa pentru ambitiile OTP.

Demersurile grupului maghiar de a intra pe piata de asigurari sunt ingreunate si de faptul ca numarul societatilor "de vanzare" este foarte mic, multe firme importante fiind deja detinute de investitori strategici. In plus, proprietarii companiilor sunt reticenti in a vinde, piata asigurarilor fiind cotata cu un potential mare de crestere.

Trecand in revista companiile de pe piata asigurarilor generale, doar patru companii in afara de Asirom, si anume Asiban, Ardaf, BCR Asigurari si Astra, mai au capital romanesc.

Celelalte cinci, si anume Allianz-Tiriac, Omniasig, Unita, Generali si AIG Romania, sunt controlate fie de grupuri de asigurari foarte mari din strainatate, care au planuri de dezvoltare, fie de fonduri de investitii (cazul Omniasig) care nu sunt dispuse sa vanda deocamdata. Mai ales in conditiile in care Omniasig a achizitionat ea insasi doua companii mai mici de pe piata in ultimele trei luni.

Dintre companiile romanesti, Astra si BCR Asigurari pot fi, foarte probabil, excluse de pe lista OTP. In cazul Astra, reprezentantii companiei au afirmat in repetate randuri ca nu sunt dispusi sa vanda si ca duc o politica de dezvoltare a companiei, iar BCR Asigurari este legata de banca mama - BCR, aflata in curs de privatizare.

Ardaf este controlata de omul de afaceri roman Ovidiu Tender iar Asiban de un grup de banci.

Ion Nicolae controleaza, prin intermediul Interagro circa 38% din actiunile Asirom. Printre actionarii importanti ai societatii se numara si fondul american de investitii Broadhurst, cu aproape 20% din actiuni, Rafinaria Astra Romana - 17% si omul de afaceri Tiberiu Postelnicu - 11,54%.

Conform ultimilor informatii oficiale, Rafinaria Astra Romana este controlata tot de Interagro insa pe piata circula de mai mult timp zvonuri ca structura actionariatului companiei s-a schimbat.

Asirom este listata pe Rasdaq. Ultimul pret de tranzactionare fiind de 2.200 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a societatii este de 41 de milioane de dolari.

De preluarea Asirom a fost interesat anul trecut, conform unor surse din piata, si grupul financiar Kardan, care controleaza Omniasig.

Anul trecut, Asirom a avut o cifra de afaceri (prime brute incasate) de 105,2 milioane euro si un profit net de 4,7 milioane euro.

Societatea a detinut dupa 1990 pozitia de lider al asigurarilor pe piata romaneasca a asigurarilor generale, pe care a pierdut-o anul trecut in favoarea Allianz.

In 2003, Asirom a avut o valoare a primelor brute subscrise de 111,7 milioane euro din asigurari generale, iar Allianz una de 137 milioane euro.

OTP este cea mai mare banca din Ungaria, cu active de 12,5 miliarde de dolari si un profit net, la sfirsitul lui 2003, de 324 milioane de dolari.

Grupul s-a dezvoltat puternic in ultimii ani, atat geografic cat si la nivelul serviciilor, devenind un grup financiar integrat.