In documentul de strategie care insoteste raportul de tara Comisia Europeana promite sa faca totul pentru a incheia negocierile cu Romania in 2004.

Executivul european recomanda introducerea "clauzei de salvgardare" in Tratatul de Aderare: daca Romania sau Bulgaria "nu vor fi pregatite sa indeplineasca conditiile de aderare pana la 1 ianuarie 2007, primirea in Uniune va fi amanata cu un an".

Asa-numitul "document de strategie", care insoteste raportul de evaluare al Comisiei Europene al situatiei din Romania, prezentat, ieri, la Bruxelles, reafirma faptul ca "Bulgaria si Romania sunt parte a procesului de extindere care a fost lansat in 1997".

Desi Bulgaria a incheiat provizoriu negocierile de aderare in luna iunie, iar Romania mai are de incheiat trei capitole, cele doua tari continua sa fie tratate "la pachet", semn ca oficialii europeni insista ca ele sa semneze impreuna tratatul de aderare si sa intre, impreuna, in Uniune.

"Ambele tari sunt aproape de inchiderea negocierilor", se afirma in documentul Comisiei, care repeta ca "obiectivul UE este de a admite ambele tari in 2007, daca acestea sunt pregatite". "Evaluarea Comisiei din raportul anual confirma ca strategia Uniunii de preaderare pentru Romania si Bulgaria a fost incununata de succes.

Procesul de transformare in ambele tari a fost accelerat de perspectiva extinderii".

Comisia nu recomanda (asa cum spera Bucurestiul) inchiderea negocierilor in 2004, insa isi ia angajamentul "sa faca toate eforturile necesare pentru a indeplini obiectivul Consiliului European de a inchide cu succes negocierile cu Romania si Bulgaria in 2004, pe baza meritelor proprii, in vederea semnarii Tratatului de Aderare cat mai devreme posibil in 2005".

Din punctul de vedere al indeplinirii criteriilor necesare aderarii, se apreciaza ca "Romania si Bulgaria continua sa indeplineasca criteriile politice de la Copenhaga". "Sunt necesare imbunatatiri in special in privinta reformei administratiei publice, a functionarii sistemului judiciar si a luptei impotriva coruptiei", continua documentul citat.

"Bulgaria si Romania indeplinesc criteriul de economie de piata functionala. Continuarea reformelor in Bulgaria si implementarea viguroasa a programului de reforma structurala in Romania ar trebui sa le permita sa faca fata presiunii competitionale si fortelor de piata din cadrul Uniunii".

"Bulgaria si Romania au facut progrese mari in adoptarea aquis-ului si si-au indeplinit, in general, angajamentele adoptate in cursul negocierilor. Sunt pe cale de a incheia transpunerea legislativa necesara aderarii, cu conditia ca actualul ritm al progreselor sa fie mentinut.

Aceste tari trebuie sa-si continue eforturile de a dezvolta capacitati administrative si judiciare intr-o masura suficienta pentru a aplica si intari aquis-ul.

Romania si Bulgaria vor fi monitorizate atent si dupa inchiderea negocierilor

Documentul exprima decizia Comisiei de a "monitoriza atent felul in care Romania si Bulgaria isi indeplinesc angajamentele asumate in cursul negocierilor" si subliniaza ca "este deosebit de important ca aceste angajamente sa fie indeplinite conform prevederilor". De aceea, cele doua tari vor fi monitorizate si dupa incheierea negocierilor.

In noiembrie 2005, Comisia va da publicitatii rapoarte de monitorizare complete, care vor acoperi toate capitolele aquis-ului, administratia publica, justita, precum si evolutia reformelor economice. "Orice amanari sau probleme in reforma economica sau in indeplinirea angajamentelor vor fi semnalate de Comisie, in special prin scrisori la nivel politic si vor fi raportate Consiliului.

Pentru cazul unor deficiente serioase, in Tratatul de Aderare vor fi incluse clauze de salvgardare, ca un mecanism de ultim resort.

Mai mult, din moment ce perioada cuprinsa intre inchiderea negocierilor cu Romania si Bulgaria si aderarea propriu-zisa va fi indelungata, Comisia considera ca Tratatul de aderare trebuie sa contina, in semn de precautie, o clauza serioasa de salvgardare, care sa permita Comisiei sa recomande Consiliului amanarea aderarii Romaniei sau Bulgariei pana la 1 ianuarie 2008, in cazul in care exista

dovezi clare ca Romania sau Bulgaria sunt nepregatite sa indeplineasca conditiile de aderare pana la 1 ianuarie 2007. Pana la aderare, Uniunea Europeana va continua sa ajute Bulgaria si Romania in pregatirea lor pentru a deveni membre, prin strategia de preaderare. Aceasta include asistenta financiara semnificativa (...).

Reformele vor trebui sa continue si dupa aderare

Procesul de consolidare semnificativa a capacitatii administrative si judiciare va trebui sa continue si dupa ce Romania si Bulgaria au aderat la Uniune, se afirma in documentul de strategie. De aceea, Comisia propune instituirea unei facilitati speciale de tranzitie pentru consolidarea institutionala.

In acest context, anumite instrumente finantate de UE care si-au dovedit utilitatea - cum este twinningul - vor trebui folosite in continuare. Conform Tratatului UE, Bulgaria si Romania nu vor adopta moneda euro imediat dupa aderare.

In mod similar, in privinta aplicarii aquis-ului Schengen, ridicarea controalelor la granitele interne se va intampla la catva timp dupa aderare, pentru fiecare stat membru in mod separat, dupa ce acesta va fi indeplinit aquis-ul Schengen.

Croatia va incepe negocierile cu UE in 2005

Comisia Europeana recomanda sefilor de stat si guvern din statele membre ale Uniunii Europene deschiderea negocierilor de aderare cu Croatia la inceputul anului viitor, a anuntat miercuri comisarul european pentru extindere Guenter Verheugen. "in ceea ce priveste Croatia, Comisia prezinta un cadru al negocierilor /...

/ care vor fi deschise la inceputul anului viitor", a afirmat Verheugen in fata Parlamentului European. Sefii de stat si guvern europeni urmeaza sa-si spuna ultimul cuvant in aceasta problema in cadrul summitului din luna decembrie a.c.

Executivul european recomanda deschiderea dosarelor de aderare cu Turcia

Data ramane neprecizata

Comisia Europeana a recomandat, miercuri, deschiderea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, dar a stabilit conditii foarte stricte pentru desfasurarea discutiilor.

Presedintele Comisiei Europene, Romano Prodi, a anuntat oficial, miercuri, ca autoritatile de la Bruxelles au decis deschiderea negocierilor de aderare cu Turcia, dar a subliniat ca aceasta decizie este insotita de o serie de conditii. Negocierile trebuie sa ramina "un proces deschis, al carui rezultat nu poate fi garantat dinainte", potrivit concluziilor autoritatilor de la Bruxelles.

Membrii Comisiei au introdus o serie de clauze, in special cea referitoare la posibilitatea "suspendarii" negocierilor, in cazul in care Turcia nu va respecta criteriile politice.

"Comisia recomanda suspendarea negocierilor in cazul unei incalcari serioase si permanente a principiilor libertatii, democratiei, respectarii drepturilor omului, libertatilor fundamentale si a statului de drept, pe care s-a fondat Uniunea Europeana", adauga textul.

Decizia finala asupra deschiderii negocierilor de aderare a Turciei va apartine sefilor de stat si de guvern din cadrul Uniunii Europene, care se vor reuni, la 17 decembrie, la Bruxelles.

Andreea BRATOSI