Membrii grupului liberal-democrat din Parlamentul European au declarat, marti, cu numai o zi inainte de a fi dat publicitatii Raportul de tara al Comisiei Europene, ca Romania este un „mar stricat“ si ca se vor opune admiterii tarii noastre in Uniunea Europeana cu ocazia votului ce va avea loc in decembrie, in cadrul Parlamentului.

„Este ironic, dar se pare ca Turcia ar putea fi in acest moment mai bine pregatita pentru aderare decat Romania la sfarsitul procesului de negociere“, a apreciat liderul liberalilor britanici, Chris Davies, un fervent critic al performantelor Bucurestiului.

Principalele probleme identificate de liberal-democrati sunt acelea relevate si de raportul de tara - coruptia, lipsa de independenta a Justitiei si libertatea presei.

Unul dintre reprezentantii liberalilor europeni, Sarah Ludford, a precizat ca Romania sufera de probleme serioase legate de coruptie, ca nu are un sistem judiciar independent si o presa libera si ca nu a pus capat torturilor aplicate de ofiterii de Politie. „Legile sunt schimbate, dar tara nu are un mecanism pentru a le pune in practica.

Romania nu indeplineste deocamdata criteriile UE privind democratia si drepturile omului si nu pare a fi in stare sa faca asta nici in urmatorii trei ani“, a adaugat Sarah Ludford.

La randul lui, Chris Davies a apreciat ca presiunea Bruxellesului pentru implementarea reformelor trebuie mentinuta si a avertizat ca, „daca o decizie politica permite Romaniei sa adere la UE in 2007, problemele fundamentale ale tarii nu vor fi niciodata rezolvate“.

Criticile grupului liberal-democrat au fost reluate, dar la nivel mult mai temperat, de Emma Nicholson, fostul raportor pentru Romania, care s-a declarat ingrijorata, in primul rand, in privinta coruptiei si functionarii defectuoase a Justitiei in Romania. Ea a precizat ca n-ar merge chiar atat de departe precum unii dintre colegii sai, sa sustina ca Romania nu trebuie primita in Uniune in 2007.

„Intr-adevar, e greu de crezut ca Romania va reusi sa incheie, anul acesta, negocierile la capitolul Justitie, insa nu cred ca acest lucru va insemna automat ca va rata aderarea in 2007“, a precizat Emma Nicholson, citata de BBC.

Daca liberal-democratii europeni, de altfel, un grup fara prea mare putere, au criticat aspru lipsa progresului tarii noastre, cele mai importante grupari din cadrul Parlamentului European, Partidul Popular si Partidul Socialistilor, au apreciat concluzia exprimata de Comisia Europeana in raport si si-au exprimat acordul cu privire la aderarea Romaniei in 2007 in cazul in care criteriile de la

Copenhaga vor fi indeplinite.