Adrian Mutu afisa ieri o mina de om distrus, fiind vizibil afectat de scandalul al carui protagonist este. Acum, el asteapta rezultatul testului B, pentru a reveni la viata dinainte, ca dupa un cosmar, sau pentru a-si lua adio pentru o vreme de la fotbal.

In cazul in care ar fi vorba de cocaina, Adrian Mutu nu ar avea probleme numai in plan sportiv, ci ar putea fi si cercetat penal de autoritatile britanice.

Presa internationala de ieri a mentionat tot mai des numele cocaina, ca fiind substanta care i-ar fi fost decelata la controlul antidoping al lui Adrian Mutu. Mai mult, chiar seful sindicatului international al fotbalistilor, Gordon Taylor, ar fi precizat ca analizele lui Mutu ar fi relevat prezenta cocainei.

Ce este cocaina

Cocaina este un stimulent de origine naturala, extras din frunzele de Coca, planta care este cultivata in Anzii sud-americani. Este considerata un drog de mare risc.

Folosirea acestuia este cunoscuta in trei moduri: injectarea sub forma lichida, in vena, fumatul, sub forma de frunze pisate si, cel mai popular, asa-numitul “tras pe nas”, adica inhalarea substantei sub forma unei pulberi albe.

Aceasta din urma este cea mai folosita metoda in Marea Britanie. Cei care inhaleaza cocaina o cumpara de pe piata ilicita britanica sub forma unor doze mici, denumite “Crack”, care costa aproximativ 10 lire sterline.

In plan sportiv, cocaina este trecuta pe lista substantelor antidoping la categoria “S1 - Stimulante”, iar depistarea pozitiva se pedepseste cu o suspendare pe doi ani din orice activitate competitionala.

In plan juridic, civil, legislatia din Marea Britanie incadreaza cocaina la categoria A, cea mai periculoasa, a drogurilor, iar Codul penal britanic prevede o pedeapsa maxima de sapte ani pentru consum.

Dispare repede

Spre deosebire de alte substante dopante, cocaina dispare extrem de repede din organism. Substanta este absorbita complet dupa 72 de ore, astfel ca un test normal (urina) efectuat la mai mult de 80 de ore dupa consum nu mai poate releva prezenta ei.

Efectele cocainei

Efectele dorite prin consum

Cocaina este un excitant care inlatura simptomele oboselii. In general, la putin timp dupa ingerarea prizei, ea induce o stare de euforie, de incredere in sine, care da iluzia unei capacitati marite a functiilor intelectuale.

Efectele nedorite dupa consum

Pe termen scurt, folosirea repetata a cocainei antreneaza rapid o stare de agitatie si instabilitate. Se mai remarca tulburari de judecata si de comportament. Cocaina provoaca tahicardie (accelerarea pulsului), hipertensiune, hipertermie (cresterea temperaturii corpului), dilatarea pupilelor si transpiratii.

Starea generala se inrautateste, iar la doze puternice apar convulsiile ce pot avea consecinta posibila moartea provocata de stopul cardio-respirator. Pe termen lung, prizarea provoaca perforatii ale mucoasei nazale, rinita cronica si deseori eczeme in jurul narilor. Dependenta psihica este puternica si se instaleaza rapid.

UK Sports nu nominalizeaza

Testul doping a fost prelevat si analizat de agentii de la UK Sports, agentia engleza care este insarcinata cu asa ceva si care efectueaza teste antidoping si pentru celelalte sporturi.

Federatia Engleza de Fotbal a refuzat sa comenteze stirea, in timp ce UK Sports a informat ca, potrivit reglementarilor, numele fotbalistului si clubul de la care acesta provine nu pot fi facute publice decit dupa efectuarea contraexpertizei, adica dupa analizarea asa-zisului esantion B, pina atunci sportivul fiind doar un cod.

N-a fost testat la echipa nationala

“Stim despre zvonurile despre rezultatul pozitiv al lui Adrian Mutu, dar nu putem confirma. In orice caz, UK Sports nu va comunica rezultatele decit organismului indreptatit, The FA, care va decide apoi ce masura sa ia, aceasta este politica noastra”, a declarat aseara, pentru ProSport, Matthew Crawcour de la UK Sports.

In cazul in care si testul B ar rezulta tot pozitiv, iar substanta decelata ar fi cocaina, Adrian Mutu ar risca o suspendare de doi ani.

Este foarte posibil ca Adrian Mutu sa fi fost avertizat de faptul ca testul sau a iesit pozitiv la cocaina. De aici nu este mult pina la speculatiile conform carora Mutu ar fi parasit Anglia intempestiv tocmai pentru a nu risca sa fie cercetat de autoritatile britanice pentru posesie sau consum de cocaina.

Ipoteza care insa ar putea fi demontata in varianta in care Adrian s-ar fi intors aseara pe teritoriu britanic.

Medicul echipei nationale, Pompiliu Popescu, a declarat aseara ca este imposibil ca Adrian Mutu sa se fi dopat. “Eu stiu ce substante consuma jucatorii nostri si toate sint legale”, a spus Popescu, care insa a admis ca Mutu nu a fost testat niciodata antidoping la nationala de cind a inceput actuala campanie de calificare.

De-a lungul timpului, o serie de personalitati au fost dovedite ca ar fi folosit cocaina ca drog. Printre acestea, nume celebre din sport, ca Diego Maradona sau Marco Pantani, dar si din alte domenii: filozoful Sigmund Freud, scriitorul Stephen King, cintaretii Marilyn Manson, John Taylor (Duran Duran) sau Liam Gallagher (Oasis).

Ce risca Mutu in Romania?

Purtatorul de cuvint al Procuraturii, Radu Ilina, a declarat ieri pentru ProSport ca respectiva institutie nu se poate autosesiza decit in cazul in care se va dovedi ca jucatorul lui Chelsea a consumat cocaina.

“Noi nu putem reactiona decit in cazul in care avem confirmarea ca lucrurile au stat astfel. In acest caz, se va intruni Brigada de Crima Organizata si Antidrog, care va analiza situatia, urmind sa ia masurile care se impun. Sa vedem daca a consumat si pe teritoriul tarii, daca face parte din vreo retea de traficanti”, a afirmat Radu Ilina.

Intrebat daca Mutu a facut parte din lista cu suspecti a Dosarului Cocaina, acesta a precizat: “Nu, niciodata nu s-a pus problema ca Adrian Mutu sa fie printre cei suspectati”.