Inspectorii de stat in constructii si cei ai serviciilor de disciplina in constructii din cadrul primariilor bucurestene de sector verifica, incepind de joi dimineata, structurile de rezistenta ale imobilelor incadrate clasa I de risc seismic, pentru a constata urmarile seismului de miercuri noapte.

Potrivit prefectului Capitalei, Dan Darabont, decizia a fost luata imediat dupa seism, la intrunirea secretariatului tehnic de lupta impotriva dezastrelor pe Bucuresti. Din aceasta structura - care are o corespondent la nivel national - fac parte responsabili ai prefecturii, primariilor, regiilor de utilitati, politiei, pompierilor, salvarii si ai altor institutii.

"In Bucuresti, fiecarei echipe de inspectori in constructii i-a fost repartizata o zona din oras pe care o verifica, iar in baza datelor culese se vor stabili prioritatile. Deocamdata - si nu cred ca vor aparea modificari ale datelor - nu exista pericole, imobile afectate ori victime", a declarat prefectul Capitalei, Dan Alexandru Darabont.

In Bucuresti exista 115 imobile constuite pina in anul 1940, incadrate in clasa I de risc seismic, in timp ce in restul tarii numarul acestora este mult mai redus. Printre acestea se afla sediul Primariei si al Prefecturii Capitalei, precum si numeroase imobile situate mai ales in zona ultracentrala a orasului - in centrul istoric al Bucurestiului, pe bulevardul Magheru si pe Calea Victoriei.

Potrivit prefectului, la sfirsitul zilei de joi vor fi centralizate datele pe Bucuresti privind starea cladirilor care prezinta cele mai ridicate riscuri de prabusire in caz de seism.

"Inspectorii serviciilor de disciplina in constructii tin legatura cu asociatiile de proprietari, intervenind - de cele mai multe ori - la sesizarea acestora. Unde au fost reclamate fisuri ale peretilor, casei scarilor ori alt gen de probleme, se merge, se verifica si se centralizeaza", a mai spus Darabont.

Masuri similare au fost luate si in celelalte localitati din tara. Responsabilii locali din zona de sud-est a tarii s-au intrunit la scurt timp dupa producerea cutremurului, fiind luate masurile prevazute in astfel de situatii, afirma ministrul delegat pentru administratia publica, Gheorghe Emacu.

Totodata, Centrul Operational de Conducere Militara al Statului Major General al Armatei Romaniei a luat legatura, imediat dupa seism, cu unitatile subordonate Ministerului Apararii Nationale (MApN). Centrul s-a informat cu privire la urmarire seismului, fiind totodata pregatite subunitatile specializate, tehnica si utilajele, pentru o eventuala interventie, previzeaza MApN.

In situatia unui cutremur de intensitate mare, echipele de interventie intra in stare de alerta. Primele care ies pe teren sunt pompierii si Salvarea, urmate de politiei si jandarmi, care au misiunea de a pastra ordinea si linistea publica.

Potrivit aceleiasi proceduri, specialistii in constructii verifica prioritar imobilele incadrate in clasa I si II de risc seismic, iar echipe de interventie ale regiilor sau societatilor care gestioneaza retele de utilitate publica (apa, energie electrica, termica, gaze sau telefonie) au obligatia sa remedieze, in cel mai scurt timp, problemele aparute.

Oameni din citeva orase ale tarii au petrecut citeva ore in strada, din noaptea de miercuri spre joi, speriati de cutremurul produs in zona Vrancea, care nu a provocat pagube, ci doar panica si un val de apeluri catre serviciile locale de ambulanta.

Primele masuratori facute de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului arata seismul s-a produs la ora 23.34, la o adincime de o suta de kilometri si a avut o intensitate in zona epicentrala de sase grade pe scara Mercalli, fiind resimtit in Capitala cu aproximativ aceeasi intensitate.

Specialisti din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamintului sustin ca aceste date reprezinta estimari preliminare si ca, in urma compilarii informatiilor strinse intre timp, calculele vor fi refacute, iar magnitudinea rezultata a seismului va fi usor mai mare decit cea anuntata initial.