Klaus Overbeck, noul presedinte al Consiliului de Administratie al Romaniei libere, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca atat Petre Mihai Bacanu, cat si Bogdan Ficeac nu au fost schimbati din functiile de director general, respectiv redactor-sef si ca nu a incercat sa creeze o redactie paralela.

In aceste conditii, interventia noului consiliu asupra ziarului joi noaptea, la tipografie, devine greu, daca nu imposibil de justificat. Overbeck a sustinut ca desemnarea noului Consiliu de Administratie este perfect legala, mandatul de doi ani al lui Petre Mihai Bacanu expirand in 21 februarie 2004.

"Dupa expirarea mandatului, domnul Bacanu si-a atribuit unilateral calitatea de presedinte al Consiliului de Administratie, desi acest mandat trebuia sa ii fie acordat in mod expres de Adunarea Generala a Actionarilor", se arata in documentatia cuprinsa in mapa de presa. "Din 13 septembrie, dl.

Bacanu si conducerea redactionala au folosit si deturnat ziarul pentru a-si face publicitate prezentand neadevaruri despre actionariatul majoritar", a spus Overbeck, considerand ca acest lucru se constituie, totodata, intr-o dovada ca WAZ nu a intervenit asupra continutului redactional.

Mai mult, afirma actualul presedinte al CA, "dl Bacanu are si interese financiare", facand in luna iulie o propunere de vanzare a pachetului sau de actiuni (21 la suta) contra sumei de 8,7 milioane de euro, suma care se apropie de valoarea intregii societati.

"Toata presiunea creata asupra grupului WAZ este consecinta faptului ca grupul WAZ nu a acceptat sa cumpere aceste actiuni", mai afirma reprezentantii WAZ.

Sustinand necesitatea unei relansari a publicatiei - din octombrie 2002 Romania libera a pierdut 38 la suta dintre cititorii sai -, Overbeck a negat informatiile privind tabloidizarea ziarului sau schimbarea liniei politice, calificandu-le drept zvonuri.

"Imi pare rau de apropierea in timp a relansarii ziarului de alegerile din Romania, insa societatea "R" era in pericol sa fie radiata din Registrul Comertului, in lipsa unui CA valid", a mai precizat Overbeck.

Intrebat de cei prezenti despre calitatea sa legala, noul presedinte al CA a sustinut ca va fi probata prin "inscrierile care au loc zilele acestea", afirmand ca deja a depus garantia legala pentru intrarea in functia de administrator.

Overbeck nu a prezentat insa, la solicitarea ziaristilor prezenti, nici un act care sa ii dovedeasca relatiile in care se afla cu grupul WAZ si nici permisul de munca in Romania. "Siguranta locului de munca depinde de aceasta relansare a ziarului", le-a spus in incheiere Overbeck ziaristilor de la Romania libera, prezenti in numar mare la conferinta de presa.

Intr-o conferinta de presa organizata ieri dimineata, directoul Romaniei libere, Petre Mihai Bacanu, facand, la randul sau, istoricul tensiunilor iscate intre redactia ziarului si actionarul majoritar, grupul german WAZ, a negat inca o data legalitatea noului consiliu de administratie, numit joi.

Bacanu a anuntat ca a contestat la Registrul Comertului leglitatea intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor in care a fost numit noul Consiliu de Administratie al societatii "R", condus de Klaus Overbeck. El a adaugat ca se va supune deciziei Registrului Comertului, oricare ar fi aceasta. "Daca ei vor castiga, noi ne vom retrage.

Echipa ma tot indeamna la fel de fel de proiecte, dar nu stiu daca mai am putere. in orice caz, trebuie sa fiu solidar cu intreaga echipa", a declarat Petre Mihai Bacanu.

Atat timp cat noul presedinte al Consiliului de Administratie nu va prezenta un inscris oficial de la Registrul Comertului care sa ii ateste calitatea, redactia Romaniei Libere isi va continua activitatea ca si pana acum, a mai spus acesta. Bacanu a exclus faptul ca WAZ ar fi schimbat CA din motive financiare, sustinand ca ziarul este rentabil si ca in spatele deciziei ar sta motive politice.

"Nu are habar de lege, ne considera o tara bananiera si crede ca poate sa faca orice. (...) Pana acum (Overbeck - n.r.) nu a avut nici un fel de imputernicire din partea partii germane. Acest Consiliu de Administratie fantoma nu este inscris in evidentele societatii, deci noi vom continua sa aparem in formula cunoscuta", a mai conchis Bacanu.