Conducerea legala a "Romaniei libere" este reprezentata, in continuare, de Petre Mihai Bacanu, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al Societatii "R".

Aceasta evidenta a fost recunoscuta, ieri, intr-o conferinta de presa, de insusi Klaus Overbeck, angajatul WAZ care a incercat o demitere ilegala a conducerii ziarului nostru, prezentandu-se, cu doua zile in urma, in fata jurnalistilor in calitate de nou presedinte al CA.

Intrebat punctual de jurnalistii pe care i-a invitat la o conferinta de presa la Hotel Sofitel daca el este noul presedinte legal al CA si, totodata, editor-sef, asa cum a semnat diferite decizii, angajatul WAZ a declarat: "Nein!", adica, "Nu!". "Sarcina mea nu este sa ma ocup de redactie", a continuat Overbeck, desi acelasi personaj declara jurnalistilor de la "R.L.

" ca el este noul sef instituit in urma unei Adunari Generale a Actionarilor contestata, legal, de conducerea ziarului reprezentata de P.M. Bacanu. Avocatul lui Overbeck, Gil Vasile, a carui fotografie a aparut in "R.L.

" in momentul in care compunea, pe sub masa, in timpul sedintei AGA, delegatii false, a confirmat declaratiile celui care l-a angajat: "In zilele urmatoare, conform legilor in vigoare, vom inscrie noul CA". Deci a recunoscut ca Overbeck isi atribuie functii false. Conform legislatiei in vigoare, CA este condus tot de P.M. Bacanu.

In clipa urmatoare, avocatul a reformulat evidenta: "AGA a decis ca noul CA sa fie condus de Overbeck".

"Aveti permis de munca pe teritoriul Romaniei?", a fost intrebat dl Overbeck. "Sigur ca am", a spus cu tupeu. Dar... "nu il pot arata aici. Nu-l port cu mine!" Ceea ce a starnit hohotele de ras ale asistentei, mai ales ca i se ceruse - fiindca a convocat presa la o intalnire cu "Romania libera" - sa arate legitimatia de "R.L.".

A zis ca nu are pentru ca in Germania nu e nevoie de asa ceva. Dar in Germania cum se legitimeaza un ziarist? La un moment dat a fost intrebat daca are vreo imputernicire sau procura la el care sa-i dovedeasca macar intr-un fel calitatea de reprezentant WAZ Overbeck a raspuns: "Nu este nevoie de o asemenea imputernicire din partea WAZ. Nu le am aici. In Germania nu exista...

n-am fost niciodata in situatia asta". "Dar daca stiati ca ziaristii tocmai asta reclama, ca n-aveti legitimitate, de ce n-ati venit in fata ziaristilor chemati de dvs. aici cu un document pe care sa-l prezentati?", l-a chestionat o colega. A sosit un raspuns stupefiant: "N-am crezut ca ni se va cere asa ceva! Nu port imputernicirile dupa mine".

Problema este ca de fapt nici nu le prezentase de atata amar de vreme macar redactiei. Incercand sa deturneze atentia celor prezenti, autointitulatul presedinte al CA s-a apucat sa puna din nou placa cunoscuta, profitand de faptul ca la conferinta de presa au participat multi ziaristi de la "R.L.

", despre cat de mare ar fi discrepanta intre salariile sefilor si ale angajatilor, uitand sa declare mai intai salariul sau si al celor din staff-ul sau, ignorand cu totul faptul ca a participat la negocieri cu membrii de sindicat, dar a parasit tratativele sustinand ca nu sta de vorba cu colegii nostri, pe care i-a taxat drept "obraznici".

La fel, nu a vorbit despre salariile de peste 90 de milioane ale celor platiti de WAZ sa inlocuiasca actuala conducere a ziarului. Si, ca sa dovedeasca tuturor ca nu are nici macar calitate umana, a incercat sa bage intrigi intre sefi si redactori sustinand ca sefii nostri ar avea interese personale.

Si, pentru ca tot veni vorba despre cresteri salariale, oamenii WAZ au distribuit in mapa de presa documente potrivit carora atunci cand Petre Mihai Bacanu a decis marirea salariilor angajatilor in ciuda opozitiei lui Overbeck: "Cresterea salariilor angajatilor cu 40% nu a fost discutata cu actionarul majoritar, fiind incalcate prevederi contractuale".

Mai avea putin si anunta in direct ca le cere angajatilor banii inapoi!

Desi a invitat ziaristii in calitate de "editor", atunci cand a fost intrebat ce parere are despre redactorii "R.L.", s-a eschivat spectaculos: "Nu este de competenta mea sa am o parere despre redactie. Eu am de condus intreaga institutie. Eu citesc numai cifrele!"

Tocmai vorbise despre faptul ca n-a recurs la imixtiuni politice, laudandu-se cat de democrat este si despre ce conditii minunate va asigura angajatilor sai, cand a fost intrebat de ce a cerut ca in fiecare zi delegatul sa-i aduca de la Posta in biroul sau intreaga corespondenta venita. Colega noastra care a fost obligata sa duca zi de zi scrisorile la cenzura WAZ a insistat.

Dar Overbeck nici nu s-a mai obosit sa raspunda. I se uscase gatul si bea nervos apa, ignorand cu desavarsire insistenta.

Lui Overbeck i s-a cerut sa confirme numele vehiculate ale "celebrilor" care ar trebui sa relanseze ziarul. A spus ca "intre aceste persoane nu exista titluri, fac parte din grupul de proiect", confirmand prin acest raspuns existenta redactiei paralele in ciuda asigurarilor ca nimeni nu va fi concediat.

Uitase probabil ca tocmai declarase in cursul diminetii la AFP ca "Bradut Ulmanu va fi sef la news-desk". N-a raspuns ce pregatire are pentru a ocupa functiile pe care si le atribuie.

De fapt, de ce convocase ieri Overbeck ziaristii la ditamai sala de conferinte de la Hotel Sofitel: sa ii acuze pe presedintele actual si legal al Societatii "R" si director al ziarului "Romania libera" si pe toti redactorii angajati ca s-au folosit de ziar: "L-au deturnat, din punctul nostru de vedere, pentru a prezenta neadevaruri si pentru a-si face publicitate cu neadevaruri despre

actionarul majoritar", apeland la "etica", asa cum o intelege dumnealui. Numai ca neadevaruri a spus cu toptanul tocmai autointitulatul presedinte al CA.