Americanii sint chemati astazi la vot pentru a-si alege presedintele, membrii Camerei Reprezentantilor si o treime din senatorii Senatului, dar si pentru a-si alege guvernatorii in 11 state si a se pronunta in peste 150 de referendumuri locale. Tot in urma voturilor de astazi, vor fi desemnati numerosi judecatori, procurori si serifi.

La nivel federal, republicanii estimeaza ca au mari sanse sa-si pastreze majoritatea in ambele Camere ale Congresului. Dintre cele 100 de mandate senatoriale (cite doua pentru fiecare stat american), in scrutinul de astazi sint puse in joc 34. In actuala formula, republicanii detin majoritatea, cu 51-48, un senator fiind independent.

In cazul Camerei Reprezentantilor, care are 435 de locuri, democratii au nevoie sa cistige 12 locuri pentru a prelua controlul. La ora actuala, republicanii au 229 de mandate, iar democratii 205, un loc fiind ocupat de un independent. Obiectivul democratilor pare greu de atins in conditiile in care, in majoritatea cazurilor, congresmenii aflati in functie candideaza pentru un nou mandat.

Cea mai mare parte dintre ei au toate sansele sa fie realesi, astfel ca batalia se duce pentru un numar mic de mandate, 34, detinute de congresmeni care si-au anuntat retragerea.

Intre cele 157 de referendumuri care se tin in SUA, 16 sint organizate numai in California, populatia fiind consultata asupra unor chestiuni diverse, de la impozite sau dreptul de casatorie intre homosexuali pina la jocurile de noroc sau legalizarea consumului de marijuana. (N.C.)

George W. Bush - un presedinte de razboi

George W. Bush s-a metamorfozat ca om si ca lider politic in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001 si a razboiului din Irak. “Imi amintesc ca stateam la fereastra, la Casa Alba, si imi priveam sotul care mergea pe peluza.

Stiam ca lupta pentru a lua aceste decizii atit de dificile care vor avea consecinte atit de grave pentru numeroase persoane si pentru viitorul lumii”, a declarat sotia presedintelui american, Laura. Totusi, George W.

Bush a fost bine pregatit pentru functia de presedinte, el avind sansa de a urmari activitatea tatalui sau, George Bush, presedinte al Statelor Unite din 1988 pina in 1993, cind a fost invins de Bill Clinton.

Nascut la 6 iulie 1946, George W. Bush si-a petrecut viata intre statul Texas si nord-estul Statelor Unite si a urmat traiectoria clasica a unui copil provenit dintr-o familie bogata. El a intrat la prestigioasa Universitate Yale in 1964, unde a lasat impresia unui student dezinteresat de materiile predate si unde a fost membru al unei fratii secrete intitulate “Skull and Bones”.

Aici el si-a descoperit pasiunea pentru sport, ce i-a permis sa-si pastreze un fizic atletic. Dupa absolvire, George W. Bush a facut tot posibilul pentru a scapa de razboiul din Vietnam, inrolindu-se, in 1970, in Garda Nationala din Texas, unde s-a antrenat pentru a deveni pilot militar.

Adversarii sai il acuza ca nu si-a finalizat stagiul militar dupa ce a obtinut un transfer in statul Alabama, unde a luat parte la campania electorala a unui prieten al tatalui sau. Ulterior, Bush a fost admis la Universitatea Harvard, unde a obtinut o diploma MBA.

Drumul anevoios pina la primul milion de dolari

Primele sale incercari de a deveni om de afaceri in sectorul petrolier au fost dificile. In 1977, George W. Bush o intilneste pe Laura Welch, o bibliotecara texana, cu patru luni mai tinara decit el. Cei doi s-au indragostit pe loc si, dupa trei luni, s-au casatorit. Esecurile in afaceri il determina sa-si incerce insa sansele in viata politica, devenind membru al Partidului Republican.

El se prezinta, in 1978, la alegerile dintr-o circumscriptie din Texas, dar este invins. In 1981, se nasc fiicele sale gemene, Jenna si Barbara. Ca urmare a lipsei de succes pe plan profesional, Bush incepe sa bea si sa organizeze numeroase petreceri pentru prieteni.

In 1986, viata lui se schimba, dupa ce ia decizia sa nu se mai atinga de alcool si dupa ce se converteste la evanghelism, desi anterior nu acordase mare importanta religiei. Succesul in afaceri apare o data cu cumpararea echipei de base-ball, Texas Rangers, gratie careia cistiga primele sale milioane de dolari si isi face numerosi prieteni in lumea oamenilor de afaceri.

In 1992, tatal sau este invins in alegeri de Bill Clinton, insa George W. Bush si fratele lui, Jeb, sint gata sa preia stafeta. Actualul presedinte ajunge guvernator al Texasului in 1994, in timp ce mezinul ocupa acelasi post in Florida. Succesul pe care il are programul impus de el in Texas il transforma in candidatul ideal al republicanilor in cursa pentru Casa Alba in 2000.

Necunoscut publicului, el face o campanie electorala de exceptie impotriva vicepresedintelui democrat Al Gore. In ziua alegerilor obtine mai putine voturi insa, dupa o lunga lupta juridica, el cistiga voturile din Florida, stat administrat de fratele sau.

Inceput prin realizarea unor proiecte economice promise in campania electorala, mandatul lui se schimba radical la 11 septembrie 2001. Dupa citeva ore de indecizie, George W. Bush se transforma

intr-un “presedinte de razboi”, care promite razbunare americanilor. Popularitatea lui urca la cote fara precedent si obtine sprijin international pentru interventia militara din Afganistan. Urmatoarea tinta pe agenda sa devine Saddam Hussein, pe care il considera un dusman personal deoarece fostul lider irakian a fost la originea unei tentative de asasinare a tatalui sau. George W.

Bush si-a propus sa termine ce nu a reusit tatal sau in primul razboi din Golf - sa-l alunge de la putere pe Saddam Hussein.

El izbuteste, insa cu pretul racirii considerabile a relatiilor cu multi dintre aliatii traditionali ai SUA. Intrebat daca considera ca a facut vreo greseala in timpul primului sau mandat, George W. Bush a raspuns ca nu poate mentiona nici una si, oricum, crede ca este de datoria istoriei sa il judece.

Laura Bush, forta calma din apropierea presedintelui

Aflata in urma cu patru ani in rolul de sotie modesta, surizatoare si retrasa, Laura Bush, in virsta de 57 de ani, s-a transformat intr-o Prima Doamna populara, considerata drept forta calma din spatele presedintelui american.

Participind activ la campania de realegere a sotului sau, Laura Bush a strabatut America pentru a impartasi experienta acestor patru ani petrecuti la Casa Alba si a sublinia “cit de important este” ca presedintele “sa fie reales si cit de mult are nevoie aceasta epoca de cineva cu personalitatea, caracterul si hotarirea acestuia”.

Nascuta la 4 noiembrie 1946 in Texas, Laura Bush este singura fiica a unui contabil si a unei casnice. Ea a locuit mult timp in aceeasi regiune ca si sotul ei si a frecventat acelasi liceu, dar ei s-au intilnit abia in 1977, la o petrecere. Cele doua fiice gemene ale cuplului, Jenna si Barbara, au venit pe lume in 1981.

Fosta democrata devenita republicana prin casatorie, Laura Bush face “o impresie favorabila” pentru 74 la suta din americani, conform unui recent sondaj USA Today. De altfel, nici George W. Bush nu rateaza vreo ocazie de a-i aduce omagii sotiei sale, care este prezenta in majoritatea spoturilor televizate ale campaniei.

Laura Bush a afirmat ca isi doreste sa continue sa lucreze pentru femeile din Afganistan, unde ar dori sa-si continue activitatea legata de domeniul educatiei. (M.F.)

Dick Cheney, mentorul lui Bush

Vicepresedintele republican Dick Cheney, in virsta de 63 de ani, este considerat un adevarat mentor al presedintelui George W. Bush, omul care dirijeaza in mare masura politica americana. “Sa fiu eu oare geniul raului din umbra, pe care nimeni nu il vede niciodata iesind din ascunzatoare? In definitiv, nu e cel mai rau lucru”, spunea chiar el, in urma cu citeva luni.

Principal sustinator al razboiului impotriva Irakului, Cheney nu are regrete pentru pozitia sa, desi presupusul arsenal al lui Saddam nu a fost gasit.

Nascut la 30 ianuarie 1941 si familiar inca din anii Ô70 cu functiile in administratiile republicane, a fost insarcinat, in 2000, sa prezideze comisia de desemnare a unui vicepresedinte republican, iar, cel mai bun candidat pe care l-a gasit a fost el insusi. Cheney si-a asumat un rol important in echipa instalata in 2000 la Casa Alba.

In primele ore dupa atentatele din 2001, a preluat comanda operatiunilor, in conditiile in care Bush nu se afla la Washington. Dintre toti vicepresedintii din istoria SUA, el s-a impus drept cel mai influent. Folosindu-se de experienta ca secretar al apararii in timpul primului razboi din Golf, s-a implicat, alaturi de Donald Rumsfeld, in planificarea campaniei impotriva dictatorului irakian.

In ultimele luni, pozitia sa a fost fragilizata de dezvaluirile privind numeroasele contracte acordate in conditii dubioase companiei Halliburton, pe care a condus-o inainte de a deveni vicepresedinte. (M.F.)

Mandatul presedintelui Bush, in cifre

2001

• 20 ianuarie - George Walker Bush ii succede lui Bill Clinton si devine al 43-lea presedinte al SUA, dupa niste alegeri foarte controversate.

• 11 septembrie - teroristi al-Qaida deturneaza patru avioane de linie, doua se ciocnesc de turnurile WTC din New York, unul de cladirea Pentagonului din Washington, iar al patrulea cade in Pennsylvania. Bilant: 2.978 de morti.

• 7 octombrie - inceputul razboiului din Afganistan. Kabulul cade pe 13 noiembrie, iar Kandahar, fieful talibanilor, pe 7 decembrie.

• 26 octombrie - intra in vigoare “Patriotic Act”, lege care prevede sporirea prerogativelor autoritatilor in domeniul supravegherii populatiei in cadrul luptei contra terorismului.

• 13 decembrie - SUA se retrag din tratatul antibalistic ABM, semnat in 1972, astfel incit sa-si poata pune in aplicare programul privind crearea unui scut anti-racheta, program numit “Fiul razboiului stelelor”.

2002

• 29 ianuarie - in cadrul discursului sau despre starea natiunii, Bush plaseaza Iranul, Irakul si Coreea de Nord pe o “axa a raului”, care ameninta pacea mondiala.

2003

• 20 martie - incepe razboiul din Irak, in ciuda opozitiei manifestate de Franta, Germania si Rusia.

• 9 aprilie - caderea Bagdadului.

• 1 mai - “Luptele importante din Irak s-au terminat”, anunta Bush.

• 27 noiembrie - Bush face o vizita-fulger trupelor americane de la Bagdad cu ocazia sarbatorii de Ziua Recunostintei.

• 13 decembrie - Saddam Hussein este capturat de americani la Tikrit, in nordul Irakului.

2004

• 14 ianuarie - Bush lanseaza un program spatial, care prevede o noua aselenizare.

• 14 aprilie - Bush sustine planul lui Ariel Sharon care vizeaza retragerea din Gaza.

• 28 iunie - Statele Unite transfera puterea irakienilor, dar isi mentin prezenta militara. Restabilirea relatiilor diplomatice.

• 22 iulie - raportul definitiv al comisiei de ancheta asupra atentatelor din 2001 denunta “unele esecuri” ale autoritatilor in lupta contra terorismului.

• 7 septembrie - numarul soldatilor americani ucisi in Irak din martie 2003 a depasit pragul psihologic de 1.000.

Final de campanie incendiar

Pe ultima suta de metri, cei doi candidati la presedintia SUA s-au lansat intr-o cursa nebuneasca pentru a vizita cit mai multe orase din statele considerate indecise. George W. Bush s-a aflat duminica in Florida, stat in care a cistigat la limita alegerile din 2000, in urma mai multor renumarari ale voturilor.

La rindul sau, John Kerry a ajuns in Michigan, Wisconsin si a revenit apoi in Ohio, un stat extrem de important, dat fiind ca are 20 de voturi in Colegiul Electoral. Ohio are o miza foarte mare pentru ca acela care a cistigat acest stat a cistigat si Casa Alba din 1964 incoace, iar nici un republican nu a ajuns la Casa Alba fara votul din Ohio.

In paralel, echipele de campanie din cele doua tabere, republicana si democrata, si-au mobilizat toate resursele si eforturile pentru a-i atrage si pe ultimii alegatori nehotariti, rezultind o adevarata cacofonie electorala.

Votul a inceput deja. Desi campania a atins paroxismul in ultima saptamina, numerosi alegatori au profitat de reglementarile existente in unele state privind votul in avans. Acest tip de vot este permis in 23 de state americane, unde procesul electoral incepe cu 10-30 zile inainte de data scrutinului propriu-zis.

Spre exemplu, in Florida, circa 20% din alegatori votasera deja pina duminica, iar in Iowa - 27%. Pe ansamblul SUA, potrivit unui sondaj ABC, votasera deja 9% din alegatori.

Scrutinul prezidential, un “poker electoral” cu miza “totul sau nimic”

Scrutinul prezidential american se desfasoara dupa un sistem destul de complicat, fiind de fapt vorba de un vot indirect, in sensul ca viitorul sef al statului nu este ales pe baza votului popular, al celor peste 210 de milioane de cetateni cu drept de vot, ci este desemnat de catre un Colegiu Electoral, alcatuit in baza rezultatelor obtinute de cei doi candidati in fiecare stat.

Colegiul elector este format din 538 de personalitati, care se vor intruni pe 13 decembrie pentru a-l desemna pe noul presedinte, al carui mandat va incepe pe 20 ianuarie 2005. Candidatul desemnat cistigator intr-un stat prin votul popular cistiga si toate voturile electorilor respectivului stat.

Ceilalti candidati nu primesc nici un vot, cu exceptia statelor Nebraska si Maine care acorda voturi in baza unui sistem proportional. Acelasi lucru s-ar putea intimpla si in Colorado, unde are loc astazi un referendum privind renuntarea la sistemul “cistigatorul ia totul”.

Dupa acest pas, Colegiul Electoral se reuneste si voteaza, iar presedinte al SUA devine candidatul care intruneste cel putin 270 din cele 538 de voturi. Acest sistem face posibil ca presedinte sa fie desemnat nu cel care a cistigat votul popular, ci acela care obtine numarul necesar de electori, asa cum s-a intimplat in 2000.

Complicatii in caz de egalitate. Avind in vedere lupta extrem de strinsa din sondaje, analistii au luat in calcul si posibilitatea ca George W. Bush si John Kerry sa obtina cite 269 de voturi fiecare, caz in care, potrivit legii, presedintele va fi desemnat prin vot in Camera Reprezentantilor. Vicepresedintele este ales de Senat.

Daca nici reprezentantii, care voteaza prin delegatie de stat, nu reusesc sa convina asupra unuia dintre candidati, vicepresedintele ales de Senat asigura interimatul. Iar daca si senatorii esueaza in alegerea unui vicepresedinte, liderul Camerei Reprezentantilor este chemat sa-si asume presedintia, apoi presedintele Senatului.

Daca acestia refuza, vor fi solicitati, in ordine, secretarul de stat, secretarul trezoreriei, cel al apararii si apoi procurorul general (ministrul justitiei).

John Forbes Kerry - pe urmele lui J.F.K

Atit de serios incit a fost adesea perceput ca arogant, descendent dintr-o familie catolica burgheza, candidatul democrat pentru Casa Alba, John Kerry, in virsta de 60 de ani, si-a dorit sa ajunga la presedintia SUA inca de la venirea la putere a idolului sau, John F. Kennedy, in 1961.

John Forbes Kerry s-a nascut la 11 decembrie 1943, fiul lui Rosemary Forbes, descendenta din familia primului guvernator de Massachusetts, John Winthrop, si al lui Richard Kerry, diplomat, care si-a cunoscut viitoarea sotie in 1937, in Paris.

Copil fiind, Kerry a petrecut multe veri la casa familiei din Saint-Briac, din regiunea franceza Bretagne, intrerupte de sejururi in pensiuni elvetiene sau in internate prestigioase de pe coasta estica a Statelor Unite. Inca de foarte tinar, Kerry s-a aratat interesat de politica in general si mai ales de politica dusa de senatorul si viitorul presedinte John F.

Kennedy, ale carui initiale se regasesc si in numele sau. In 1962, cind era student la Universitatea Yale, se intilnea cu sora vitrega a lui Jackie Kennedy, ceea ce i-a permis sa fie invitat in locuinta familiei Kennedy si sa-si intilneasca idolul.

La universitate, era cunoscut drept un orator fara pereche, a condus un club politic si a facut parte din societatea secreta “Skull and Bones” careia i se va alatura mai tirziu si George W. Bush.

Eroul de razboi devenit politician

Dupa terminarea facultatii, el se inroleaza in 1966 pentru Vietnam, crezind “in devotamentul si datoria fata de tara”. Curajul i-a fost rasplatit cu numeroase decoratii de prestigiu, dar, la 27 de ani, isi schimba radical pozitia si se ridica in Senat impotriva “razboiului murdar”.

Cu pieptul acoperit de decoratii, tinarul cu constitutie atletica, inalt de 1,93 metri, a lasat atunci o impresie puternica asupra auditoriului. In 1974 se casatoreste cu Julia Thorne, care ii daruieste doua fiice, Alexandra, astazi in virsta de 31 de ani, si Vanessa, de 28 de ani.

Kerry isi deschide un birou de avocatura, tine cursuri universitare, dar continua sa nutreasca ambitii politice, astfel ca in 1984 el ajunge senator de Massachusetts in 1984, victorie care i-a deschis drumul spre Casa Alba.

Divortat din 1988, el se recasatoreste sapte ani mai tirziu cu Teresa Heinz, o bogata mostenitoare a carei avere era estimata la peste un miliard de dolari, mare parte din bani investiti intr-un grup alimentar fondat de familia primului ei sot.

Omul revenirilor spectaculoase

La sfirsitul anului 2003, dupa ce a suferit o operatie de cancer de prostata, John Kerry s-a aruncat in campania electorala cu ajutorul influentului senator Ted Kennedy, care ii “imprumuta” cei mai buni dintre colaboratorii sai.

Desi nu figura printre favoritii la Investitura din partea Partidului Democrat, cistiga spectaculos citeva dintre alegerile primare si devine in scurt timp candidatul democrat oficial pentru Casa Alba. Lungile luni de campanie in care a strabatut Statele Unite de la un capat la altul si a participat la trei dezbateri televizate fata-n fata cu George W.

Bush i-au permis sa se afirme pe plan national si sa se dovedeasca un adversar foarte incomod pentru actualul presedinte.

Tenacitatea cu care s-a luptat pentru a urca in sondaje, in conditiile in care Bush pleca in cursa foarte increzator in sprijinul popular de care se bucura, este una din trasaturile definitorii pentru candidatul democrat. “In final, Kerry devine cel mai bun candidat in momentul in care este pe punctul sa piarda.

Nu stiu daca este vorba de sistemul lui nervos sau de caracter, insa este ca un atlet, dispune de o mai buna forma fizica si este mai incisiv in discursuri”, apreciaza ziaristul Brian Mooney, autor al unei biografii a lui John Kerry.

Caracterizat de adversarii sai drept oportunist si incompetent in problemele arzatoare privind securitatea nationala, in aparitiile publice Kerry a dovedit totusi o buna cunoastere a subiectelor, aparind drept un politician cu singe rece, elegant si curtenitor. Ramine de vazut daca aceste calitati ii vor fi suficiente pentru a-si atinge visul de a ajunge in biroul ocupat cindva de J.F. Kennedy.

(N.C.)

John Edwards, bardul visului american

Provenit dintr-un mediu muncitoresc din sudul Statelor Unite si devenit avocat milionar si apoi senator, candidatul democrat pentru functia de vicepresedinte, John Edwards, reprezinta cumva intruchiparea visului american. De un optimism iesit din comun, John Edwards (51 ani) si-a asumat cu brio rolul de locotenent al lui John Kerry pentru alegerile prezidentiale.

Cei doi, adversari la alegerile preliminare din cadrul partidului, sint complementari - Edwards a intrat in politica doar de sase ani, in timp ce Kerry se afla pe scena politica de mai mult de 30 de ani; daca primul este fiul unui muncitor, cel de-al doilea este fiu de diplomat; Edwards este sarmant, in timp ce Kerry afiseaza permanent o mina serioasa.

Aparator al valorilor sigure - munca, familie, credinta, responsabilitate -, John Edwards este tatal a trei copii, in virsta de 22, sase si, respectiv, patru ani. In ultimele saptamini ale campaniei, Kerry si Edwards si-au impartit rolurile in incercarea de a obtine sprijinul cit mai multor alegatori in statele indecise.

Lui Kerry i-au revenit temele dominante ale programului sau si atacurile la nivel general impotriva administratiei Bush, in timp ce Edwards a parat atacurile zilnice ale taberei adverse. In cursul dezbaterii cu actualul vicepresedinte Dick Cheney, el a reusit sa imbine o imagine surizatoare cu o buna cunoastere a temelor abordate, devenind credibil in calitate de posibil vicepresedinte. (M.F.)

Teresa Heinz Kerry, o posibila Prima Doamna neobisnuita

Teresa Heinz Kerry ar putea deveni, la cei 66 de ani ai sai, cu o avere imensa si o atitudine cosmopolita, o Prima Doamna insolita in cazul in care sotul ei, democratul John Kerry, va obtine victoria in cursa pentru Casa Alba. Numele ei - Teresa Thierstein Simoes-Ferreira Heinz Kerry - atesta traseul extraordinar al femeii nascute la 5 octombrie 1938, in Mozambic, pe atunci colonie portugheza.

Ea recunoaste de bunavoie ca nu este decit “un amestec de cite un pic din fiecare”, vorbeste curent cinci limbi, si-a petrecut copilaria si tineretea in Africa si in Europa, devenind apoi mama de familie exemplara, intr-o perioada de 25 de ani petrecuti in America, alaturi de un bogat om de afaceri din industria agroalimentara, John Heinz, decedat in 1991.

Alaturi de John Kerry, cu care este maritata de aproape zece ani, formeaza un cuplu solid si plin de afectiune. La 66 de ani - virsta la care spune cu placere ca “nu primesti ordine de la nimeni” - Teresa Heinz Kerry ar deveni cea mai in virsta Prima Doamna venita la Casa Alba si a doua nascuta in strainatate, dupa Louisa Adams.

De statura mica, avind parul buclat, imbracata sofisticat, dar fara rafinament excesiv, ea cultiva naturalul. “Nu pot fi decit eu insami”, spune ea. “Americanilor le plac oamenii adevarati. Sint adevarata... Nu sint, poate, ceea ce ar vrea toata lumea, dar sint sincera”, afirma ea. (M.F.)

Miliard pus pe gard

Actuala campanie electorala a stabilit si un record financiar, echipele de campanie cheltuind in total intre 1 si 1,2 miliarde de dolari. Numai in ultima saptamina, costurile au depasit uriasa suma de 60 de milioane de dolari, adica un sfert din totalul cheltuielilor de publicitate electorala facute in campania din 2000.

Alegatorii fac fata cu greu avalansei de brosuri electorale si mesaje telefonice inregistrate din partea fostului presedinte Bill Clinton sau a unor vedete din campionatul de fotbal american, care ii indeamna sa voteze cu Kerry sau Bush. Peste tot, sute de mii de voluntari au batut la usile oamenilor sau le-au telefonat, pentru a-i indemna sa iasa la vot.

Ultimele sondaje oscileaza intre “egalitate” si “avantaj Bush”

Prezenta alegatorilor americani la alegerile de astazi va fi mai mare decit in urma cu patru ani, in special in rindul tinerilor, iar, potrivit sondajelor, cursa electorala este extrem de strinsa. Pe plan national, popularitatea celor doi candidati la Casa Alba, George W. Bush si John Kerry, pare sa fie aproape egala.

Daca patru dintre ultimele sondaje ii crediteaza pe ambii candidati cu un numar egal de voturi, alte sase arata un foarte usor avantaj pentru actualul presedinte. Potrivit ultimului sondaj realizat de reputatul Institut Pew Research Center, George W.

Bush ar obtine 48% din voturi, in timp ce Kerry se poate astepta la doar 45% din sufragii, aceasta fiind cea mai mare diferenta inregistrata in cadrul sondajelor nationale. Rezultatul alegerilor este totusi unul deschis, deoarece majoritatea sondajelor realizate la nivel national demonstreaza o egalitate aproape perfecta in preferintele electoratului.

Potrivit sondajului comandat si dat publicitatii de ABC News, Bush este creditat cu 49% din voturi, iar Kerry il urmeza la distanta de un singur punct, cu 48%. Sondajul CBS - New York Times pastreaza acelasi procent pentru Bush, in schimb Kerry este creditat cu doar 46% din voturi. NBC si Wall Street Journal ii crediteaza pe Bush cu 48%, iar pe Kerry cu 47% din voturi.

Cel mai recent sondaj Gallup, preluat ieri de CNN si USA Today, ii plaseaza pe cei doi candidati la egalitate cu 49%, tendinta evidentiata si de sondajul comandat de Fox News, in care ambii candidati au cite 46%, dar si de Reuters, care ii plaseaza pe Bush si Kerry la egalitate cu cite 48%. In plus, sondajul Reuters a evidentiat un usor avantaj al lui Kerry in sase dintre statele indecise.

Pentru a oferi o imagine cit mai clara a situatiei in sondaje, CNN a dat publicitatii, duminica, un “sondaj al sondajelor”. Facind o medie a scorurilor realizate de cele mai importante institutii de sondare a opiniei publice, “sondajul sondajelor” arata ca Bush ar obtine 48% din voturi, fiind urmat de Kerry cu 46%.