Bush sau Kerry? Pe cine vor alege astazi americanii in fruntea SUA? Cursa pentru Casa Alba este foarte stransa, fiecare dintre cei doi rivali avand sanse sa castige. Astrele il dau de pe acum invingator pe democratul Kerry.

Presedintele in exercitiu, republicanul George W. Bush, si contracandidatul sau, senatorul democrat John Kerry, intra astazi in focul voturilor, caci a inceput, oficial, cursa pentru Casa Alba.

Astazi este o zi istorica pentru Statele Unite. Pentru ca este primul tur de scrutin prezidential dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 si este pentru prima data cand candidatii au adoptat in campaniile lor electorale un ton si o problematica mai apropiate de omul de rand, chestiuni legate de ajutoarele sociale, de stagiul militar, de taxe si impozite.

Sondajele de opinie au aratat constant in ultimele opt luni de campanie ca a existat o diferenta extrem de mica intre Bush si Kerry. La fel cum s-a intamplat in 2000, cand, pe ultima suta de metri, democratul Al Gore se afla in topul preferintelor alegatorilor din Florida, statul care i-a dat, de fapt, castig de cauza republicanului Bush.

CE ZIC ASTRELE. Nerabdatori sa afle decizia finala a electoratului, oamenii de stiinta mai putin conventionali au gasit raspunsul mult dorit: John Kerry va castiga alegerile in Statele Unite. O arata stelele, o spun astrologii.

"Planetele care guverneaza personalitatea lui Bush nu se afla intr-o pozitie benefica pentru candidatul republican", sustin ghicitorii in stele citati de televiziunea britanica Sky News. "Saturn, care guverneaza sanatatea si norocul lui Bush, a fost eclipsat de un Soare ghi-nionist. E scris in stele ca Bush nu va castiga", prezice "regele astrologilor", Lachhman Das Madan.

Nici astrologii din India, tara in care nu se intampla nimic fara consultarea prealabila a ghicitorilor in stele, nu ii dau mari sanse actualului presedinte. Unii prezic esecul mai nuantat, afirmand ca, daca Bush va castiga totusi al doilea mandat, el nu va fi in stare sa-l duca la bun sfarsit.

CAMPANIE GREA. Cu toate acestea, Bush si Kerry au fost extrem de activi in campaniile lor electorale.

Au parcurs in lung si-n lat cele 51 de state americane, au sustinut discursuri aprinse despre viitorul Americii si al campaniei antiteroriste, si-au adresat cuvinte dure, s-au aflat in centrul unor spoturi publicitare socante, au facut promisiuni grele electoratului si nu au cedat in fata criticilor. Se pare insa ca nici unul dintre ei nu s-a putut detasa net de contracandidatul sau.

Un motiv in plus pentru care analistii se abtin de la estimari...