Echipele de campanie ale celor doi candidati la presedintia Statelor Unite au incercat sa-i prezinte ca pe niste insi care nu au absolut nimic in comun unul cu celalalt. Mai mult, in functie de perspectiva - republicana sau democrata -, adversarul este descris ca un fel de "dublu diabolic" al propriului candidat.

Intr-o oarecare masura, acest lucru este adevarat: cei doi arata diferit, vorbesc si se poarta diferit, au avut un traseu biografic si politic cum nu se poate mai diferit si au programe politice situate in opozitie. Cu toate acestea, intr-un sens mai profund, ambii provin din aceeasi "aristocratie" politico-economica americana din New England. George W.

Bush, 58 de ani, are o silueta mai curand indesata, genul cowboy, nu iubeste nimic mai mult pe lume decat sa se ocupe de ranch-ul sau texan si afiseaza un aer zeflemist-popular. John Kerry, 60 de ani, este desirat, mai curand taciturn, cultiva stilul rafinat, marca "burghez de stanga", la mare trecere prin partile lui de bastina. Presedintele si contracandidatul sau nu puteau fi mai diferiti.

Cu toate acestea, ei provin din acelasi creuzet: familiile vechi, bogate, din statele situate in nord-estul Americii, New England. Leaganul familiei Bush, protestanta prin traditie, este in statul Maine, iar cel al familiei Kerry, catolica, in Massachusetts.

George W. Bush s-a nascut pe 6 iulie 1946 in New Haven, Connecticut, apoi si-a urmat parintii in Texas, unde tatal sau, fostul presedinte George Bush, a facut avere din afacerile cu petrol.

John Kerry s-a nascut pe 11 decembrie 1943 in statul Colorado (vest), dar familia sa isi impartea timpul intre Massachusetts si Franta, unde familia mamei sale avea un castel in Bretania, sau in Elvetia, unde tatal sau indeplinea o functie diplomatica.

Cei doi merg la aceeasi universitate, prestigioasa Yale, in Connecticut. Kerry devine absolvent in 1966, Bush devine boboc doi ani mai tarziu. Primul lasa amintirea unui student serios, expert in arta retoricii, cel de-al doilea, o amintire ceva mai "colorata", de student imprastiat si cam "zgomotos".

Amandoi sunt insa membri ai aceleiasi fratii, "Skulls and Bones", in jurul careia s-a creat o adevarata legenda conspirationista de-a lungul anilor. De aici insa, fiecare urmeaza o traiectorie diferita.

In 1968, Kerry este inrolat si pleaca in Vietnam, unde devine capitanul unei vedete rapide. Este ranit in mai multe randuri, ceea ce ii aduce mai multe medalii si decoratii. Comportamentul sau ca soldat este insa unul controversat, cu atat mai controversat cu cat la intoarcere devine o portavoce a miscarii antirazboi.

Bush evita razboiul, inrolandu-se ca pilot in Garda Nationala, multi afirmand astazi ca a reusit sa nu fie trimis in Vietnam gratie "relatiilor" familiei. Dupa stagiul militar, face o tentativa nereusita sa intre in afacerile cu petrol. In 1977 se casatoreste cu o bibliotecara din Texas, Laura Welch. Duce o viata nu tocmai spartana, udata din belsug cu whisky.

In 1986, Bush are o revelatie si isi redescopera credinta evanghelica. Din acel moment, viata sa se schimba radical, petrecerile fiind inlocuite cu sedinte de rugaciune. In 1978 candideaza, fara succes, pentru un loc in Congres si nu mai revine in viata politica pana in 1994, cand, spre surpriza generala, castiga fotoliul de guvernator al statului Texas.

La randul lui, Kerry isi incepe cariera politica in 1972 cu o infrangere, dar, dupa zece ani petrecuti ca avocat si procuror, devine viceguvernator al statului Massachusetts. In 1988, divorteaza si se recasatoreste in 1995 cu Teresa Heinz, vaduva putred de bogata a senatorului John Heinz, proprietarul "Imperiului Ketch-up-ului".

Pe Kerry nu pare sa-l deranjeze ca John Heinz era un republican convins. In anul in care Bush devine guvernator, Kerry este ales senator de Massachusetts si este luat sub aripa sa de celalalt senator care reprezinta statul, nimeni altul decat Ted Kennedy, fratele lui John F. Kennedy, presedintele asasinat in 1963.

Cu un asemenea mentor, Kerry se asaza, din punct de vedere ideologic, la stanga Partidului Democrat.

In Texas, sub deviza "conservatorism si compasiune", Bush pune in aplicare un program in care liberalismul economic este insotit de politici sociale.

In 2000, Bush devine, nu fara emotii, presedintele Statelor Unite. Dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, declanseaza razboiul impotriva terorismului cu campaniile din Afganistan si Irak.

In 2004, dupa un inceput ezitant, John Kerry reuseste sa castige alegerile preliminare din Partidul Democrat si devine contracandidatul lui Bush la presedintie.