Numai 62 la suta dintre alegatorii americani inscrisi pe liste cred ca voturile lor vor fi numarate corect la incheierea scrutinului prezidential, a informat Centrul Annenberg, specializat in efectuarea de sondaje politice, relateaza AFP.

Circa 22 la suta dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale se declara "mai mult sau mai putin increzatori" in legatura cu o corecta numaratoare a voturilor.

Sondajul a fost realizat in perioada 25-31 octombrie, pe un esantion de 2.757 de alegatori.

Democratii au tendinta sa fie mai ingrijorati in legatura cu aceasta chestiune decit republicanii. Astfel, 79 la suta dintre sustinatorii lui George W. Bush sint "foarte increzatori" in privinta numararii corecte a voturilor, in timp ce aceeasi parere a fost exprimata doar 48 la suta dintre persoanele care il prefera pe John Kerry.

Cei mai sceptici in ceea ce priveste numararea corecta a voturilor sint alegatorii de culoare (dintre care numai 40 la suta sint "foarte increzatori"), tinerii cu virsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani (53 la suta), precum si populatia urbana sau micul grup al electoratului indecis (fiecare cite 56 la suta).

"Aceste rezultate sint inspaimintatoare", a mentionat unul dintre responsabilii sondajului. "Daca o democratie este obligata sa asigure ceva, ea trebuie sa garanteze o numaratoare fiabila a buletinelor de vot, iar administratia trebuie sa faca acest lucru intr-un mod suficient de ferm pentru ca oamenii sa aiba cu adevarat sentimentul ca au ceva de spus", a explicat el.

Alegerile prezidentiale din 2000 au fost marcate de problema numararii voturilor din Florida, unde, in cele din urma, disputa a fost solutionata printr-o decizie a Curtii Supreme.