Accesul observatorilor internationali independenti la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie a fost interzis la sectiile de votare din regiunea Miami-Dade, ei fiind totusi prezenti in alte doua provincii, au anuntat o parte dintre acestia, citati de AFP.

Observatorii, care au sosit in Statele Unite din partea organizatiei nonguvernamentale Global Exchange, s-au declarat "surprinsi" si "intristati" de decizia autoritatilor regiunii Dade din sudul Floridei.

Delegatia este alcatuita din experti juridici si cadre universitare din Chile, Marea Britanie, Africa de Sud si Nicaragua, care au participat la circa 250 de alegeri in intreaga lume.

Ei au informat ca autoritatile locale din regiunile Broward si Leon, din nordul Floridei au autorizat misiunea de observare a desfasurarii scrutinului.

"Nu putem decit sa ne intrebam ce vor sa ascunda", a declarat Matt Rosen, un responsabil al Global Exchange, care a precizat ca observatorii nu vor putea intra in sectiile de votare, dar prezenta lor este autorizata in afara acestora, la citiva zeci de metri distanta.

Florida, considerata un stat indecis, reprezinta o miza importanta a alegerilor prezidentiale. Pentru a evita repetarea incidentelor din 2000, anumite sectii de votare au primit autorizatia de a deschide urnele mai devreme, astfel incit aproape 20 la suta dintre cei zece milioane de alegatori din Florida si-au exercitat deja dreptul la vot.

Dupa o prima vizita, in septembrie, observatorii Global Exchange au facut o serie de recomandari, cerind ca masinile electronice cu ecran digital folosite in acest an in Florida si in alte citeva state sa fie dotate cu o imprimanta, pentru a se pastra o evidenta a voturilor si pe hirtie.

Totusi, nici una dintre masinile electronice de vot folosite in Florida nu ofera posibilitatea imprimarii.